Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ahold

Ahold
30 okt 2003 om 18:58

Supermarktonderneming Ahold kondigt waarschijnlijk op 7 november een claimemissie aan, zo meldt de Financiele Nieuwsdienst. Na de publicatie van de omzetcijfers over het derde kwartaal van 2003, en de waarschuwing dat de marges, voornamelijk bij dochter US Foodservice, onder druk blijven staan, is de uitgifte van nieuwe aandelen volgens analisten onvermijdelijk om de schuldenlast te verlichten. Ahold zelf wil op de waarschijnlijkheid van een emissie niet ingaan, maar ingewijden bevestigen dat de kruidenier aan de uitgifte van nieuwe aandelen werkt.

In het Amerikaanse jaarverslag over 2003 wijst Ahold er al op: Als we er niet in slagen om US Foodservice weer gezond te maken, overnames op de juiste manier te integreren en de inkoopvoorwaarden te verbeteren, dan kan dat van grote invloed zijn op de financiële positie van Ahold als geheel, de operationele resultaten en de kasstroom, aldus de kruidenier.

Dat dit gezond maken van de Amerikaanse toeleverancier van bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen en hotels, niet van een leien dakje gaat, bleek gisteren bij de publicatie van Aholds omzetcijfers over het derde kwartaal. De Zaanse kruidenier zei daarbij te verwachten dat het bedrijfsresultaat over 2003 zal worden beinvloed (lees: gedrukt) door aanhoudende druk op de marges, voornamelijk bij US Foodservice. Een negatief effect wordt daarnaast gevormd door de rekeningen die advocaten, accountants en andere adviseurs bij Ahold indienen. Deze bedragen in 2003 meer dan euro 100 miljoen.

Met name de margedruk baart analisten zorgen. Die maakt het onwaarschijnlijk dat Aholds huisbanken in februari van 2004 bereid zullen zijn om een bestaande kredietfaciliteit te verlengen, al helemaal niet tegen dezelfde voorwaarden. Het betekent volgens de analisten dat een claimemissie, die toch al in de pijplijn zat, nog meer op moet brengen dan ze al vreesden. Ahold zal nu niet euro 2 miljard, maar eerder euro 3 miljard op willen halen, met alle gevolgen van dien wat betreft verwatering, verwoordt Peter van der Lely (Iris) het. Hoe hoger de emissieopbrengst die Ahold nastreeft, des te groter het aantal nieuwe aandelen dat de Zaanse kruidenier uit moet geven. En hoe groter het aantal nieuwe aandelen, des te geringer de winst – en in de toekomst het dividend – die overblijft per bestaand aandeel. Vooral deze vrees zette het aandeel Ahold gisteren op de beurs van Amsterdam flink onder druk.

Bron: de Financiele Nieuwsdienst

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.