Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chips

Chips
8 okt 2003 om 18:50

Het Amerikaanse technologieconcern Motorola gaat zijn chipdivisie afsplitsen en naar de beurs brengen. De zakenbank Bear Stearns schat de waarde van de chiptak op $ 10 tot $ 13 mrd als geen schulden worden meegenomen, zo meldt persbureau Bloomberg.

De opbrengst van de beursgang wil Motorola gaan gebruiken om onder andere de mobieletelefoondivisie te versterken. Het bedrijf is na Nokia de grootste mobieletelefoonfabrikant ter wereld, maar ziet zijn marktaandeel al kwartalen lang afnemen.

De beursgang is de uitkomst van een vier maanden durend onderzoek naar de toekomst van de noodlijdende chipdivisie. De omzet van het bedrijfsonderdeel, dat onder andere chips produceert voor de auto-industrie en voor computerfabrikant Apple, daalde het afgelopen kwartaal met 11% naar $ 1,1 mrd, terwijl het aantal orders met 23% afnam. In 2002 was de chipdivisie goed voor een omzet van $ 4,8 mrd, circa 18% van de totale omzet van Motorola.

De cyclus in de halfgeleiderindustrie lijkt in een opwaartse trend te zitten en daarom denken we dat nu het juiste moment is om deze maatregelen te nemen, zo liet Motorola in een persbericht weten. Volgens de onderneming, die zakenbank Goldman Sachs heeft aangetrokken als adviseur, kan het onderdeel als beursgenoteerd bedrijf overnames doen en is het niet langer voor expansie uitsluitend afhankelijk van Motorola.

Over het tijdstip van de beursgang is nog niets bekend. Motorola is van plan om een deel van de chipdivisie naar de beurs te brengen om vervolgens de overige aandelen in een belastingvrije spin-off aan de nieuwe aandeelhouders over te dragen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.