Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Enel

Enel
16 jul 2003 om 18:03

Enel, het grootste nutsbedrijf van Italië, is van plan om 30% tot 40% van de aandelen van elektriciteitsdochter Terna naar de beurs te brengen. Dat melden bronnen rondom de onderneming. De beursgang zal naar verwachting euro 4,5 mrd opleveren. De Italiaanse staat bezit 68% van het aandelenpakket van Enel.

Enel wordt in de voorbereidingen begeleid door zakenbank Goldman Sachs en het Italiaanse Mediobanca. Maar geen van de drie betrokken partijen wilde totnogtoe reageren op het nieuws.

De beursgang is het gevolg van de plannen van de regering-Berlusconi om de macht van de overheidsmonopolist Enel terug te dringen. Andere aanbieders moeten daardoor meer ruimte krijgen op de energiemarkt. Eerder verkocht het olie- en gasconcernEni onder druk van de liberalisering 40% van de aandelen in Snam Rete Gas, dat ruim 99% van het gas in Italië vervoert.

Naast de aanstaande beursgang van Terna zal vermoedelijk ook een tweede tranche van aandelen Enel door de staat worden verkocht. De eerste verkoop van Enel-aandelen leverde in 1999 de Italiaanse staat ruim $ 16 mrd op.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.