Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kardan +8%

Kardan +8%
10 jul 2003 om 19:49

Op de lokale markt is de beursintroductie van het Israëlische investeringsbedrijf Kardan donderdag succesvol verlopen.
De introductie van het Israëlische investeringsbedrijf Kardan bleek al gauw na het begin van de handel een succes.

Het was de eerste beursgang in Amsterdam in bijna twee jaar, toen Priority Telecom, een dochter van kabelbedrijf UPC, naar de beurs ging.

Het aandeel Kardan won bijna 8%, of 15 cent, ten opzicht van de eerst verhandelde koers, die op euro 1,91 lag.

Omdat het bedrijf al een notering aan de effectenbeurs van Tel Aviv in Israël heeft, was de openingskoers geen officiële introductiekoers. De in Israël genoteerde aandelen Kardan Ltd. zijn één op één vervangen voor stukken Kardan NV. Er worden vooralsnog geen nieuwe aandelen uitgegeven.

Kardan wil overigens nog geen uitspraak doen over het nettoresultaat voor dit jaar. Dat bleek donderdag tijdens de persconferentie naar aanleiding van de notering aan Euronext Amsterdam. We gaan voor waarde, nettowinst staat op de tweede plaats, aldus A. Ickovics, directeur Internationaal bij de Israelische investeringsmaatschappij. Kardan zal in 2003 ook geen dividend uitkeren, maar eventueel verdiend geld blijven herinvesteren in de onderneming.
Eind augustus komt Kardan met de resultaten over het eerste halfjaar, zo werd duidelijk. Dan zullen we pas zeggen hoe het de afgelopen tijd gegaan is. Ik kan in ieder geval melden dat we meerdere grote projecten in de pijplijn hebben zitten. Ickovics wilde niet vertellen welke waarde deze deals gezamenlijk vertegenwoordigen.

Eind 2002 stond er in ieder geval voor ongeveer EUR 500 miljoen aan bezittingen op de balans. In 2002 boekte de investeringsmaatschappij een winst van EUR 2,58 miljoen bij een totale omzet van EUR 137,84 miljoen. Dat blijkt uit het begeleidende prospectus bij de beursgang.

Er kleven trouwens nog wel wat behoorlijke risicos aan de toekomstige resultaten van Kardan. Zo is Kardan volgens het prospectus betrokken bij ongeveer dertien rechtszaken die, als ze negatief uitvallen, de resultaten flink kunnen beinvloeden. De belangrijkste is een zaak tegen het onderdeel Kardan Telecom International BV. Dat bedrijf is aangeklaagd voor een bedrag van EUR 42 miljoen bij een internationale rechtbank in Londen vanwege een satellietbedrijf in Taiwan.

Wij hebben inmiddels een tegenclaim ingediend van EUR 14,3 miljoen, maar denken eigenlijk niet dat de zaak tegen Kardan Telecom kans van slagen heeft, meent Ickovics. Het bedrijf hoopt dit jaar een gerechtelijke uitspraak in het dispuut te krijgen, maar het kan ook komend jaar worden wanneer we meer weten, zo schat de directeur Internationaal desgevraagd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.