Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

World Online

World Online
8 mei 2003 om 14:26

Het prospectus van internetaanbieder World Online (WOL) was niet misleidend. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.
De rechtbank deed uitspraak in de zaak van boze beleggers onder aanvoering van het advocatenduo O. Hammerstein en G. Spong. De beleggers wilden hun geld terug van bank ABN Amro na de geflopte beursintroductie van het internetbedrijf van Nina Brink. Die eis is afgewezen.

De kwestie vloeide voort uit de dramatisch verlopen beursgang van World Online in maart 2000. Het internetbedrijf ging tegen een koers van 43 euro per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen bleek dat topvrouw Nina Brink vier maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van 6 dollar per aandeel en een premie op eventuele koerswinsten.

De verkoop was terug te vinden in het beursprospectus waar (in het Engels) kort melding wordt gemaakt van het feit dat de aandelen van Brink ’transferred’ zijn. De rechtbank vindt dat het niet anders kan worden opgevat dan dat Brink de stukken heeft verkocht en dat het prospectus dus niet misleidend was.
Hammerstein en Spong vonden de passage wel misleidend. Bovendien schoot de informatie van ABN Amro in hun ogen tekort. Ze eisten daarom vernietiging van de aankoop van de aandelen door ABN Amro en vergoeding van de schade. Dat wees de rechtbank dus af, omdat er geen sprake was van misleiding.
De eis werd ook op technische gronden afgewezen. Volgens de rechtbank kon de speciaal opgerichte stichting geen claim indienen, omdat deze niet was gemachtigd door individuele beleggers. Twee individuele klachten werden wel ontvankelijk verklaard.

De beursgang van World Online was aanleiding voor een reeks rechtszaken. Behalve Spong en Hammerstein verzamelde advocaat B. van der Goen een grote groepboze beleggers tegen World Online en de begeleidende banken ABN Amro en Goldman Sachs. Ook beleggersbelangenbehartiger VEB deed dat namens enkele duizenden beleggers. Die zaken lopen nog, maar de uitspraak van woensdag lijkt de kans op succes te verkleinen omdat ze mede draaien om het prospectus.
Nina Brink en de begeleidende banken zijn door justitie nooit strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde in mei vorig jaar dat er te weinig aanwijzingen waren van strafbare feiten tegen de banken en andere betrokken instellingen. Eerder zag het OM af van vervolging van Nina Brink.

ABN Amro is tevreden met de uitspraak. De rechter heeft ons op twee inhoudelijke punten gelijkgegeven, stelde een woordvoerder. Het vonnis is voor de bank bemoedigend in het licht van de nog lopende zaken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.