Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bank Austria

Bank Austria
27 mrt 2003 om 19:05

HVB, De grootste Duitse kredietverstrekker gaat zijn belang in Bank Austria Creditanstalt afbouwen via de verkoop van meer dan 25% in de bank bij een geplande beursgang van de dochter.

HVB laat donderdag weten de beursgang zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, nog voor de afsplitsing van de commerciële vastgoedactiviteiten, waarvan HVB heeft gezegd dat die voor het vierde kwartaal gepland is. De beursgang is nodig om de vermogenspositie te versterken. Deze vermogenspositie is in de afgelopen jaren verslechterd door de malaise die momenteel in de Duitse bankensector heerst.

Voor het gehele jaar heeft HVB gepland om ruim euro 100 mrd aan risico gewogen activa van de balans te halen. Ruim euro 60 mrd moet worden gerealiseerd door de afsplitsing van de vastgoedactiviteiten. De resterende euro 40 mrd wordt gerealiseerd door verkoop van aandelenbelangen, zoals in Austria Creditanstalt.

Bank of Austria blijft een belangrijk onderdeel van HVB na de beursgang. De verkopen moeten voor het einde van het jaar zorgen voor een kapitaalsverhouding (tier 1-ratio) van 7%, zonder dat HVB nieuwe aandelen hoeft te verkopen van het moederbedrijf. HVB had tegen het einde van 2002 een kapitaalsverhouding van 5,6%, een van de laagste onder zijn Europese peers.

Het gemiddelde van de Europese banken kwam in 2001 uit op 7,7%. Een slechtere kapitaalsverhouding betekent dat HVB met meer herfinancieringskosten te maken krijgt en minder financiële flexibiliteit kent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.