Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vodaclaim

Vodaclaim
24 feb 2003 om 18:09

De stichting Vodaclaim, die de vijf Nederlandse mobiele belbedrijven voor de rechter wil dagen wegens klantendiefstal, gaat een notering aanvragen aan de effectenbeurs van Amsterdam.
Sinds de oprichting van Vodaclaim begin februari hebben zich 92 zelfstandige telecomdealers aangemeld.
De kantonrechter in Maastricht oordeelde onlangs dat het mobiele telefoniebedrijf Vodafone zich schuldig heeft gemaakt aan het wegkapen van klanten bij de Amsterdamse telecomdealer BTC Teleconsult. Nadat de telecomdealer de abonnementen bij Vodafone had aangemeld, ging Vodafone de klanten na verloop van tijd rechtstreeks benaderen. Tussen nu en zes weken moet Vodafone alle provisie terugbetalen die de onderneming hiermee heeft verdiend.

Vodaclaim schat de schade voor BTC op circa 4,5 miljoen euro. De rechter heeft bepaald dat Vodafone zijn boeken moet openen opdat BTC het exacte schadebedrag kan bepalen. Volgens Vodaclaim kan de claim tegen Vodafone oplopen tot 1 miljard euro, afhankelijk van het aantal dealers dat zich met soortgelijke klachten over Vodafone meldt.
Die claim vormt de basis van de beursnotering. De vrij te verhandelen aandelen worden uitgegeven aan de dealers, lichtte Perukel toe. Iedereen die gelooft in de succesvolle afwikkeling van de claim kan vervolgens beleggen. Het bedrijf Match Finance bereidt de beursnotering voor.
Als Euronext Amsterdam akkoord gaat, volgt Vodaclaim binnen drie maanden in de voetsporen van de zogeheten Begaclaim. Deze nog steeds actuele miljardenclaim van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen tegen de staat is eveneens in aandelen omgezet. Van den Nieuwenhuyzen trok ten strijde wegens persoonsbeschadiging in een voorkenniszaak.

Het aantal telecomdealers dat zich heeft aangemeld, vormt volgens Perukel slechts een topje van de ijsberg. Vodaclaim gaat binnen de komende twee weken actief de boer op om zoveel mogelijk claims te vergaren. Vodaclaim stelt dat niet alleen Vodafone, maar ook KPN, Dutchtone, O2 en Ben zich schuldig maken aan klantenpikkerij. Doel is ook hier tot rechtszaken te komen. We zijn nu aan het inventariseren welke claims we bij welke providers kunnen neerleggen, verklaarde Perukel.

Overigens hoopt Vodaclaim geen enkele rechtsgang te hoeven maken. We willen graag een afrekening over het verleden en nieuwe afspraken maken voor de toekomst. We willen graag samen met de telecomaanbieders, en liefst onder regie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, tot een oplossing komen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.