Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

France Telecom

France Telecom
12 sep 2002 om 17:14

France Telecom is bezig om dit jaar een van de spectaculairste herfinancieringsoperaties in Europa op haar naam te krijgen. Met een voorkeurs- en kortingsrechten voor bestaande aandeelhouders hoopt het 15 miljard euro uit de markt te halen.
Als de emissie lukt, verdubbelt het aandelenvermogen van de onderneming, zo heeft de Financial Times berekend.

Het geld gebruikt het Franse telecomconcern om zijn enorme schuldenlast te verlichten. Die bedraagt in totaal zo een 75 miljard dollar en werd opgedaan na een ongebreidelde overname- en fusiegolf in de telecomsector. De beurswaarde van het bedrijf is sinds maart 2000 met 94 procent teruggelopen. Een aandeel France Telecom kost 11 euro, nog maar een fractie van de waarde van twee jaar geleden.

De uitgifte is zelfs groter dan de marktwaarde van France Telecom zelf. Die bedraagt 12,9 miljard euro. Bij de aanschaf van nieuwe eigendomsrechten krijgen de huidige aandeelhouders een korting van 50 procent. Zeven banken begeleiden de operatie.

Andere Europese telecomconcerns zijn het Franse bedrijf, dat nog voor 55 procent in staatshanden is, voorgegaan. Zo haalde British Telecom 5 miljard pond (8 miljard euro) op en schreef KPN een emissie uit waarmee het concern 5 miljard euro binnenhaalde. Dat was de grootste emissie uit de Nederlandse geschiedenis. Ook het Finse Sonera vergrootte op die wijze zijn eigen vermogen. Bij al deze concerns vertrok in dezelfde periode de bestuursvoorzitter. Michel Bon staat al zeven jaar aan het roer bij France Telecom, maar zijn positie staat momenteel ter discussie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.