Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Via Claim

Via Claim
27 jun 2002 om 20:07

Bankbedrijf ING moet een schadevergoeding betalen van ruim 32.000 euro aan een klant die in het jaar 2000 via de bank aandelen in het internetbedrijf Via Networks kocht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht recentelijk bepaald.
De bank had de aankoopopdracht helemaal uitgevoerd terwijl de belegger niet genoeg geld op zijn rekening had staan. Door de hoge koers kwam de belegger in het rood te staan terwijl hij dat niet mocht. De bank had daarop moeten toezien. Voor andere beleggers is deze uitspraak een opsteker, want via de Stichting Via Claim eisen 700 speculanten een schadevergoeding.

Aan de beursgang van Via Networks zit een nare smaak. Het Amerikaanse internetbedrijf ging in februari 2000 naar de Amsterdamse beurs. Na de introductie van het aandeel op 21 euro explodeerde de koers naar een hoogtepunt van 89 euro. Op de effectenbeurs in de Verenigde Staten, waar het bedrijf eveneens een notering kreeg, kostte hetzelfde stuk echter maar 44 euro. Maar daar begon de handel pas later.
Veel beleggers hadden in Nederland zogeheten bestens-orders geplaatst. Dat betekent dat ze de stukken tegen elke prijs wilden kopen. Ze betaalden uiteindelijk ook de 89 euro terwijl de koers een dag later veel lager lag.
De Autoriteit Financiële Markten (destijds de Stichting Toezicht Effectenverkeer STE) heeft de begeleidende Fortis Bank Nederland in deze zaak een boete opgelegd. Het bedrijf zou bij de beursgang van Via Networks te veel in zijn eigen belang hebben gehandeld. De boete werd ongeveer een jaar geleden opgelegd. Emissies.com was betrokken bij het opzetten van de Via-claim, maar is geen juridische partij.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.