Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

P&O Nedlloyd

P&O Nedlloyd
3 jun 2002 om 14:08

Nedlloyd mikt op een beursnotering voor containerrederij P&O Nedlloyd voor het einde van 2003. Een listing, waarbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande notering van Nedlloyd, is nog altijd de simpelste en snelste manier om tot een beursnotering te komen van het grootste belang dat Nedlloyd houdt.

Dat zegt bestuursvoorzitter Haddo Meijer van Nedlloyd in toelichting op de cijferbekendmaking van vanochtend. Als een beursgang pas ver in 2003 plaatsvindt, aldus Meijer, zou ik dat laat vinden. Als het niet lukt zou ik ontevreden zijn.

Eind vorig jaar liep een poging tot beursgang van de containerrederij om nooit gespecificeerde redenen spaak. Vaststaat dat de Nederlandse grootaandeelhouder Nedlloyd het niet eens kon worden met de Britse P & O over de voorwaarden voor een beursgang. Beide houden 50% van de aandelen in de containerrederij.

De Britten hebben in het dit voorjaar verschenen jaarverslag echter laten weten dit jaar zicht te willen hebben op een beursnotering van de containerdochter. Meijer wil niet ingaan op de redenen van die koerswijziging. Wel constateert hij dat partner P & O dat statement nog niet eerder gemaakt heeft.

Een beursnotering moet het gat tussen de boekwaarde van de bezittingen van Nedlloyd en de huidige beurskoers verkleinen. Daarnaast zal de operatie volgens Meijer, die tevens aan het roer staat bij P&O Nedlloyd, vooral van psychologische waarde zijn. Een beursnotering geeft de naar omvang gemeten tweede containerrederij ter wereld een eigen identiteit. Nu ben je afhankelijk van twee grootaandeelhouders, zegt Meijer.

Financieel gezien is de beursgang volgens Meijer geen noodzaak, omdat P & O Nedlloyd een heel gezonde balans heeft. De containerrederij kan daarom ook zonder een beursgang acquisities doen. Het bedrijf wil met name zijn positie Pacific versterken.

P & O Nedlloyd voerde al overnamegesprekken over uitbreiding van de aanwezigheid in die regio.

Bron: Het Financieele Dagblad.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.