Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Minder IPOs

Minder IPOs
11 apr 2002 om 18:33

In het eerste kwartaal van dit jaar werden slechts voor 57,3 miljard dollar nieuwe aandelen naar de beurs gebracht, 16 procent minder dan een jaar geleden. Vooral het bedrag aan beursintroducties viel tegen. In Europa daalde het volume aan beursintroducties met 45 procent tot 5,4 miljard dollar. Gelukkig redde de Franse regering de meubelen door voor 2,3 miljard dollar aandelen van Autoroutes du Sud de la France naar de beurs te brengen, zo meldt de Belgische Financieel-Economische Tijd.

Beleggers hebben nog enkel oog voor gevestigde namen met stabiele inkomsten, beweren analisten. Dat zorgde ervoor dat het bedrag aan nieuwe uitgiften daalde tot het laagste peil sinds 1999. De grootste emissie, goed voor 3,9 miljard dollar aan aandelen van Travelers Property Casualty Corp, werd naar de markt gebracht door Salomon Smith Barney (SSB). Dat Travelers, net als SSB zelf, tot Citigroup behoort, maakte het SSB waarschijnlijk iets makkelijker de opdracht binnen te halen. Maar de makelaar werd meteen wel de grootste begeleider van beursintroducties in het eerste kwartaal. De tweede plaats was weggelegd voor Goldman Sachs, de nummer één van 2001, terwijl UBS Warburg en Merrill Lynch respectievelijk de derde en de vierde plaats innamen.

In Europa nam de beursgang van Autoroutes du Sud de la France het grootste deel van de 5,4 miljard dollar aandelen van nieuw naar de beurs gebrachte bedrijven voor zijn rekening. In Azië viel het bedrag aan beursintroducties zelfs met de helft terug tot 2,1 miljard dollar.

Zowat 80 procent van de beursintroducties noteerde op het einde van het kwartaal boven de introductieprijs, blijkt uit de cijfers van Bloomberg. Wie inschreef op de introductie van Autoroutes dus Sud heeft al 6,8 procent winst.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.