Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Belgacom

Belgacom
14 mrt 2002 om 12:56

De telecommunicatiesector in Belgie is in beweging. De problemen bij Telenet zijn gekend en er wordt koortsachtig gezocht naar oplossingen. Of beter gezegd lapmiddeltjes. Want wat stelt een investering van EUR 50 miljoen of EUR 100 miljoen nu in feite voor wanneer je op zoek bent naar miljarden euros?

En vanmorgen raakte bekend dat SBC Communications vragende partij is voor een beursgang van Belgacom. SBC Communications heeft 24,5% van de aandelen in zijn bezit maar wil die nu graag van de hand doen.

Het Amerikaanse bedrijf is gesprekken gestart met de Belgische regering om hen te overtuigen van een beursnotering. Volgens analisten heeft Belgacom een waarde van ongeveer EUR 12 miljard, SBC zou op deze manier dus ongeveer EUR 3 miljard kunnen vangen voor de participatie.

Maar Belgacom is niet echt te vinden voor een dergelijk scenario. CEO John Goossens maakt er een publiek geheim van dat Belgacom op termijn deel wil uitmaken van een grotere, Europese alliantie. Hiervoor werd vorig jaar reeds uitvoering met KPN gesproken maar de deal sprong toen af over meningsverschillen over de waardering van beide bedrijven.

Belgacom heeft geen vers geld nodig waardoor een beursgang voor het bedrijf niet echt zinvol is. Een luxe die Telenet zich niet kan permitteren. Ook Telenet heeft een paar jaar geleden een beursgang overwogen maar koos toen uiteindelijk voor de diepe zakken van Callahan. Een grote misrekening want de zakken van het Amerikaanse kabelbedrijf zijn leeg.

Telenet had eens de kans om via de beurs voldoende geld op te halen om de uitbouw van het bedrijf te financieren. In volle interneteuforie had Telenet makkelijk miljarden euros kunnen ophalen.

Bron: De Analist

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.