Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aalberts

Aalberts
25 feb 2002 om 20:04

Jan Aalberts acht het goed mogelijk dat het door hem opgerichte Aalberts Industries dit jaar met een emissie komt. Het middel van de aandelenuitgifte wordt aangegrepen omdat de rentelasten behoorlijk op het resultaat beginnen te wegen, zo meldt de Financiele Telegraaf. Aan de lage kant, noemt Aalberts de rentedekking van 4,2 tijdens een toelichting op de jaarcijfers onomwonden, terwijl achterin de zaal een vrouw van PR-bureau First Financial hem corrigerende seintjes poogt te geven. Ze schudt haar hoofd lichtjes en wijst zo onopvallend mogelijk met haar wijsvinger omhoog.
De self made man van de industriële toeleverancier laat zich niet afleiden. Een overnamekandidaat met een omzet van meer dan 50 miljoen euro uit eigen zak betalen, is dan misschien even geen verstandige optie, Aalberts heeft voor zijn aandeelhouders wel een geruststellende boodschap. De emissie mag nòòit leiden tot een verwatering van de winst per aandeel, doet hij stellig klinken.

Het dekkingsgetal van de interest bij Aalberts Industries was de drie jaar voorafgaand aan 2001 met een nauwelijks variabel gemiddelde van 6,5 een stuk comfortabeler. En zelfs de 5,5 uit 1997 was nog aanzienlijk hoger dan het verhoudingsgetal tussen bedrijfresultaat en rentelasten dit jaar.

Aalberts denkt dat emissie onder de 10% -ongeveer 2 miljoen stuks- van het totaal aantal aandelen blijft. Hij twijfelt er ondertussen niet aan dat de omzetdoelstelling van 1 miljard euro in 2003 gehaald wordt. Dat overnames daartoe het voornaamste middel zijn, hoeft niemand te betwijfelen. Voor Jan Aalberts is het opkopen van bedrijven die tapsystemen maken voor de bier- en softdrinksindustrie en andere op het gebied van warmte- en oppervlaktebehandeling zowat een tweede natuur.

Jaarlijks bieden ongeveer veertig tot vijftig bedrijven zich te koop aan. Dat zijn vooral familiebedrijven in de industrie die het wereldwijde speelveld te groot vinden. Met een tiental daarvan gaan we ook in gesprek, meldt Aalberts. Vorig jaar groeide de omzet van Aalberts Industries met 27%. Slechts 4% was autonome groei.

Bij de toelichting op de cijfers sprak Aalberts over uitdagende marktomstandigheden. De leveringen aan de chipindustrie en de Duitse bouwsector liepen vorig jaar terug op de prognoses. Reorganisaties waren voor de industriële kralenrijger het middel om de tegenwind te trotseren. In totaal verdwenen er driehonderd banen, waarvan het merendeel in Duitsland. Dit jaar schrapt het bedrijf daar nog eens 150 banen.
Een herstel van de Duitse bouwmarkt ziet Aalberts voorlopig nog niet. Maar hij blijft er wel zitten. Water, Gas & Heating Systems van de divisie Flow Control Systems, levert al drie jaar teleurstellende resultaten op in Duitsland. Het blijft een constant vervelend verhaal, maar wij zijn een grote Europese speler. Dan kan je de belangrijkste markt niet links laten liggen. Aan het management in Duitsland ligt het niet. Dat is in orde en kunnen we niet de schuld geven, aldus Aalberts die in Nederland een kwart maar in de Bondsrepubliek bijna 40% van de totale omzet haalt.
Aalberts Industries had eind vorig jaar ruim 5500 mensen in dienst, 1100 meer dan eind 2000.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.