Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Juventus

Juventus
20 dec 2001 om 11:17

Voetbalclub Juventus beleefde donderdag op de beurs van Milaan een slechte eerste handelsdag. Er was weinig belangstelling en de koers zakte bijna 6% onder de introductieprijs. Beleggers toonden zich wantrouwend vanwege de teruglopende advertentie-inkomsten, zo meld de Financiele Nieuwsdienst.

Vooraf was al duidelijk dat de beursintroductie op een teleurstelling zou uitdraaien. Institutionele beleggers bestelden minder aandelen dan waar zij volgens het prospectus recht op hadden. Daarmee viel een groot deel van de vraag weg en daalde de koers in de loop van de dag van euro 3,70 tot euro 3,49.

De Fiat-familie Agnelli, de eigenaar van Juventus, heeft met de beursintroductie euro 143,2 mln van de markt gehaald. Het geld zal gebruikt worden voor de bouw van een nieuw trainingscomplex. Bovendien zal de club het kapitaal benutten om een pretpark aan te leggen. Aangezien het eerste team voor alle Italiaanse clubs al jaren verlieslatend is, probeert Juventus door middel van diversificatie de winstgevendheid te vergroten.

Die strategie kon het wantrouwen van beleggers niet wegnemen. Zij vrezen dat Juventus een slechte investering is omdat de advertentie- en sponsorinkomsten volgend jaar in verband met het slechte economische klimaat waarschijnlijk verder zullen teruglopen.

Ook andere beursgenoteerde voetbalclubs hebben onder het economisch klimaat te lijden. De index van Britse voetbalclubs van persbureau Bloomberg noteerde donderdag 40% onder het hoogste niveau van 2001. Daarmee is het verlies van deze index veel groter dan dat van de FTSE die 19% onder het hoogste niveau van dit jaar noteerde.

Bron: de Financiele Nieuwsdienst

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.