AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 5 december 2001 12:31

KPN

Op de aandelenemissie van KPN Telecom is voor ongeveer euro 3 mrd ingeschreven door bestaande aandeelhouders die gebruik maakten van de inschrijving door middel van hun voorkeursrecht.

Van dit bedrag komt ongeveer euro 1,7 mrd voor rekening van de Nederlandse Staat, die haar belang van 35% op peil wil houden. Dat blijkt uit de gegevens die dinsdag bekend zijn gemaakt door ABN Amro Rothschild en Deutsche Bank.

Met de inschrijvingen die nu binnen zijn, is de emissie van KPN voor ongeveer 60% ingetekend. De begeleidende banken zeggen daarmee tevreden te zijn en wijzen op een waargenomen sterke vraag in het bookbuilding-proces met institutionele beleggers. Die kunnen nog tot donderdagavond gebruikmaken van hun voorkeursrecht.

Het totaal aan uitstaande aandelen KPN bedraagt circa 1,23 miljard, waarvan 800 miljoen stukken in handen zijn van particulieren en institutionele beleggers. De rest (35%) is in handen van de Staat. Van de 800 miljoen rechten op nieuwe aandelen, is circa 40% gebruikt. Bestaande beleggers konden inschrijven voor een bedrag dat was samengesteld uit het aantal in bezit zijnde aandelen maal een bedrag van euro 4,05.

Verwacht wordt dat de uitgifteprijs, het aantal uitgegeven aandelen en de toewijzing aanstaande vrijdag bekend worden gemaakt.

Het voorkeursrecht geeft zittende aandeelhouders voorrang bij inschrijving op nieuwe aandelen KPN. Daarmee kunnen zij hun belang in KPN na de emissie van nieuwe aandelen op peil houden.

Een van de belangrijkste redenen voor de matige belangstelling voor de preferente allocatie is dat institutionele beleggers alleen bestensorders konden geven. Hierbij kunnen ze enkel het bedrag aangeven waarvoor ze de aandelen willen kopen. Instituten kunnen zonder claim nog tot morgenavond inschrijven onder een maximumprijs.

Een ander nadeel wordt de vroege inschrijving op aandelen met het voorkeursrecht genoemd. Beleggers wachten bij voorkeur tot op het laatste moment de koersontwikkeling van het aandeel af om een goede prijs te kunnen prikken. Daarnaast zouden enkele banken vanwege de administratieve rompslomp van hun klanten hebben verlangd dat deze al vorige week zouden aangeven of zij van hun voorkeursrecht gebruik wilden maken.

Voor KPN kan het in het voordeel werken dat slechts een klein deel van de zittende aandeelhouders zijn belang op peil wil houden. Het aandelenbelang in KPN is het afgelopen jaar door de koersdaling zeer gespreid, waarbij er geschat wordt dat er buiten de Staat geen aandeelhouders zijn die meer dan 1% houden in het bedrijf. De hoop is nu dat enkele grote stabiele beleggers instappen.

Dinsdag bleek dat er een fout staat in het prospectus over het aandelenbezit van bestuurslid Paul Smits. Het voorlopige prospectus stelt dat Smits 4000 aandelen heeft, maar daarbij is een pakket van 4459 aandelen over het hoofd gezien dat Smits bij de vorige emissie een jaar geleden kocht. In het definitieve prospectus wordt het juiste getal opgenomen.

De Aandeelhouder TV

oktober 7, 2022

GOUD verliest glans – 05okt22

oktober 7, 2022

EURODOLLAR onderuit – 06okt22

oktober 7, 2022

TIJDVENSTERCONFLICTEN! – 07okt22

oktober 7, 2022

Bedrijfswinsten verder onder druk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 oktober

  LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 20 oktober

  Gevolgen van Russische inval op de financiële markten

 • 08 november

  Tijd om in obligaties te beleggen?

 • 15 november

  Succesvol investeren in duurzame kwaliteitsaandelen

Columns

Nieuw
07 okt 09:42 Bas Heijink

AEX: Steun 632 zal breken

06 okt 13:17 Redactie

ETF v/d Week: Britse index

06 okt 09:35 Nico Inberg

Netflix-serie Gamestop: It can happen again