Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KPN

KPN
21 nov 2001 om 09:56

Het met schulden beladen KPN gaat voor euro
5 mrd nieuwe aandelen uitgeven, zomeldt KPN woensdag 21 november. Details van de emissie waren woensdag al uitgelekt via de Financial Times. De Nederlandse overheid doet mee aan de uitgifte en handhaaft haar belang in het bedrijf op 34,69%. De openbare emissie wordt verzorgd door een consortium van acht banken.

KPN mikt erop de aandelen te plaatsen tegen een koers van euro 4,05, waarmee het aantal uitstaande aandelen exact verdubbelt. Ook heeft KPN een minimumprijs vastgelegd van euro 2,75. Wanneer op 6 december van dit jaar de koers van het aandeel KPN hieronder ligt, zijn de begeleidende banken verplicht deze aandelen voor de minimumprijs af te nemen. De inschrijving op de emissie begint donderdag 22 november en eindigt op donderdag 6 december. Op deze laatste dag schrijft KPN ook een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit om de emissie te fiatteren.

Tegelijkertijd met de aankondiging van de emissie komt KPN met een herziening van de strategie en een turnaround-plan. Hier wordt een herstructureringslast van euro 400 mln voor genomen. Het aantal kernactiviteiten wordt teruggebracht van vier naar drie, waarbij de focus wordt gelegd op de markten in Nederland, België en Duitsland. De sanering van de schuld houdt grote prioriteit en moet eind 2002 zijn teruggebracht tot euro 14 mrd. De investeringen worden in 2002 met euro 2 mrd teruggeschroefd. De dividenduitkeringen aan de aandeelhouders worden opgeschort.

KPN heeft eerder, in juni, overwogen via een claimemissie aan extra kapitaal te komen. Dat ging niet door wegens de te lage koers van het aandeel. Toen de plannen over die emissie uitlekten, stortte de koers in.

Omvang van de transactie:
EUR 5 miljard

Prijsrange:
KPN mikt erop de aandelen te plaatsen tegen een koers van euro 4,05, waarmee het aantal uitstaande aandelen exact verdubbelt.

Inschrijvingsperiode:
De inschrijving op de emissie begint donderdag 22 november en eindigt op donderdag 6 december.

Notering:
Dit wordt nog bekendgemaakt.

Storting/betaling:
Dit wordt nog bekendgemaakt.

Syndicaatsleden:
Het syndicaat bestaat uit 8 banken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.