Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

MMO2

MMO2
19 nov 2001 om 14:16

Het beursdebuut van het Britse mobiele-telefoniebedrijf MMO2 lijkt op een succes uit te lopen. Het aandeel van de ex-dochter van British Telecom (BT) noteert maandag aan het begin van middaghandel ruim 6,5% boven de introductieprijs op 85,25 pence.

De beurswaarde van het voormalige BT Wireless komt na de introductie uit op bijna 7,3 mrd pond. Vooraf werd de waarde van MMO2 door marktwaarnemers geschat op 6,7 mrd pond. In de toonaangevende FTSE 100-index zal het mobiele telecombedrijf uitkomen op ongeveer de veertigste plaats qua beurswaarde. Naar verwachting zal United Business Media plaats moeten maken in de FTSE-index voor het nieuwe fonds.

Ook Britsh Telecom profiteert van de ontwikkelingen en wint 5,6% op de Londense beurs. BT wil de opbrengst van de beursgang gebruiken gebruiken om de schuldenlast terug te brengen. BT streeft naar een schuldenlast van ten hoogste 17 mrd pond, zo meldt het FD.

De koerswinst van maandag overtreft de verwachtingen van analisten. In de informele handel in de week voor de beursgang was de koers van het aandeel weliswaar gestegen van 74 naar 80 pence, maar de verlieslijdende Duitse dochter Viag zou deze koers niet rechtvaardigen. Zo zijn de gemiddelde uitgaven per klant (arpu) bij Viag Interkom afgenomen van 388 pond in 1999 naar 170 pond in de periode april-juni 2001.

Ook de ontwikkelingen bij de Nederlandse dochter Telfort stemden beleggers vooraf sceptisch. Bij dit bedrijf steeg de arpu in de periode van april tot juli weliswaar met 5 pond, maar dat is slechts een fractie van de jaarlijkse uitgaven van de Telfort-klant in 1999. Toen werd er per klant voor 342 pond gebeld. De Nederlandse dochter is nog altijd verliesgevend. In het eerste kwartaal kwam het verlies uit op 73 mln pond.

British Telecom verwacht dat MMO2 na de beursgang een nettoschuld overhoudt van 500 mln pond. MMO2 zegt echter dat de verliezen kleiner worden en dat Viag zou worden afgestoten als de herstructurering niet op tijd tot winstgevendheid zou leiden.

De naam van de Nederlandse dochter van MMO2 zal veranderd worden in O2 (spreek uit als O two). Dat geldt ook de Duitse en Ierse mobiele telefonie-activiteiten. Vanaf de lente volgend jaar verdwijnt de naam Telfort. De naamsverandering is onderdeel van het afsplitsingsproces van BT Wireless van het moederconcern..

De naamsverandering is het resultaat van vier maanden marktonderzoek. Het is het chemische symbool voor zuurstof en benadrukt volgens een Telfort-woordvoerder in Nederland de onmisbaarheid van de mobieltelefoniediensten.

Bron: de Financiele Nieuwsdienst

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.