Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

WOL

WOL
13 nov 2001 om 13:40

De bestuurders van World Online hebben zich
vorig jaar rond de veelbesproken beursgang van de internetaanbieder niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en heeft dit bekend gemaakt in een brief aan de advocaat van World Online.

Ruud Huisman, rechterhand van Nina Brink ten tijde van de beursgang, is niet verrast dat de STE en OM geen strafbare feiten hebben kunnen vinden. Ik vind het dramatisch dat sommige beleggers veel geld hebben verloren bij de beursgang. Maar alles is destijds volgens het boekje gegaan. Er is hooguit sprake geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, waarbij de koers van veel internetaandelen vlak na onze beursgang in elkaar is geklapt, aldus Huisman in een interview.

World Online ging op 17 maart 2000 met veel tamtam naar de beurs. Al snel kelderde het aandeel tot minder dan de helft van de introductiewaarde en duizenden beleggers verloren miljoenen guldens. Waaronder ook de eigen werknemers van WOL. Een aantal werknemers had aandelen gekocht, met hulp van een renteloze lening van het bedrijf van maximaal een jaarsalaris. Het beschuldigende vingertje wees gelijk naar de topvrouw van de internetaanbieder, Nina Brink.

Brink zou een aantal maanden voor de beursintroductie al haar aandelen van de hand hebben gedaan aan de Amerikaanse investeerder Baystar Capital. Het is overigens niet gebruikelijk voor een topbestuurder om vlak voor de beursintroductie de eigen aandelen te verkopen.

Bayster deed kort na de introductie meteen 1 miljoen stukken van de hand. Door een speciale constructie heeft Brink gedeeld in de winst van deze kapitalist. Dat was niet de enige reden waarom het aandeel zo snel kelderde. Op de dag van het debuut van World Online hebben ook andere grote partijen aandelen verkocht. Het telecombedrijf Telfort heeft bijvoorbeeld op de eerste handelsdag van World Online ook een groot deel van haar aandelen verkocht.

Ook ABN Amro lag onder vuur. De bank, die de beursgang begeleidde, zou misleidende informatie rondom de beursgang hebben verstrekt. Maar ook in deze zaak konden de STE en het OM geen belastende bewijzen vinden. Een en ander betekent dat de 3 juridische partijen (Spong&Hammerstein, de VEB en vd Goen) geen strafrechtelijke vervolging zullen nastreven, doch een privaatrechtelijke insteek behouden.

Bijna drie weken geleden liet de oprichtster van WOL tijdens een voorlopig getuigenverhoor voor de rechtbank van Rotterdam weten dat Huisman tijdens de roadshow vóór de beursgang een verwarde indruk maakte. Daarna werd hem gevraagd voortaan thuis te blijven, aldus Brink.
Vorig jaar verklaarde zij eveneens dat de beursintroductie van WOL een keer werd uitgesteld doordat Huisman in de winter van 2000 te laat van vakantie terugkwam. Dat is natuurlijk niet waar, reageert Huisman op deze uitlatingen van Brink. Hij weet ook niet waarom zij zulke dingen over hem zegt. Ik vind het ook heel jammer, want Nina en ik hebben altijd goed met elkaar samengewerkt. En we hebben ook nooit verschil van mening gehad over de strategie van World Online.
Huisman is niet van plan iets aan de uitspraken van Brink te doen. Ik besteed mijn tijd en energie liever aan andere zaken. De beursgang is uiterst succesvol geweest voor World Online. Dat was mijn missie, en die is geslaagd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.