Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext VVD

Euronext VVD
9 okt 2001 om 17:51

De VVD wil opheldering van minister Zalm
(Financiën) over de rol van beursorganisatie Euronext bij het ondersteunen van het eigen aandeel via een zogenaamde animateur op de Parijse effectenbeurs.
Het liberale Kamerlid Voute vraagt zich af of Euronext volgens de Nederlandse wetgeving wellicht buiten haar boekje gaat door geld ter beschikking te stellen om het eigen aandeel via de beurs in Parijs te animeren.

We werken in Nederland met uiterst strenge regels. Handel met voorkennis en koersmanipulatie is verboden. Nederlandse vennootschappen en beleggingsinstellingen mogen dit ook niet doen in Amsterdam. Euronext zou zich daarvan moeten onthouden, want het is niet transparant en het veroorzaakt grote onrust bij andere beursvennootschappen, aldus Voute, die schriftelijke vragen heeft gesteld aan haar partijgenoot Zalm.

De VVD-ster heeft de kwestie al aan de orde gesteld in haar contacten met de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Volgens haar is de handelwijze van Euronext strijdig met de Wet Toezicht Effectenverkeer of de Wet Voorwetenschap. Om grote bedragen gaat het niet. Euronext, die ontkent dat er op enigerlei wijze sprake is van misbruik van voorkennis, heeft 3,0 miljoen euro ter beschikking gesteld om de koers op peil te houden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.