Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BT Mobile

BT Mobile
5 sep 2001 om 21:43

British Telecommunications gaat haar mobiele telefoniedivisie mm02, vroeger bekend als BT Wireless, op 19 november naar de Londense beurs brengen. Vanaf die datum zal het Britse telecombedrijf dan ook in twee delen worden gesplitst. Dat meldt de website van de Britse nieuwszender BBC woensdag.

Volgens analisten heeft het nieuwe bedrijf een potentiële beurswaarde van £ 15 mrd. Daardoor zou het groot genoeg zijn om meteen opgenomen te worden in de FTSE-100 index van de grootste bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

De splitsing maakt onderdeel uit van een plan van BT om haar schuld van £ 28 mrd te verminderen. Het mobiele bedrijf krijgt een schuld mee van £ 500 mln, veel minder dan het bedrag van £ 2 mrd waar BT eerder op zinspeelde.

Eerder deze week werd BT als een mogelijke koper genoemd van de mobiele tak van KPN . Na het afketsen van de fusieonderhandelingen met Belgacom vorige week bekijkt het geplaagde Nederlandse telecomconcern nu alle opties.

Pikant in dit verband is de bekendmaking woensdag door mm02 dat Neelie Kroes, de Nederlandse oud-minister van Verkeer van Waterstaat, toetreedt tot het bestuur van het Britse mobielebedrijf. Tijdens haar termijn als minister was Kroes verantwoordelijk voor de privatisering van KPN, zo meldt het FD. In haar nieuwe functie bij mm02 zal zij zich niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeien.

De andere post is weggelegd voor Stephen Hodge, die nu nog werkt voor Shell. Hij gaat eind september met pensioen bij het olieconcern en zal per 1 oktober aantreden bij mmO2.

De voorgenomen splitsing van BT wordt op 23 oktober ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders. De splitsing heeft tevens gevolgen voor de buitenlandse dochterondernemingen van BT waaronder het Nederlandse Telfort. Vanaf de lente volgend jaar heet Telfort ook 02.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.