Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ahold

Ahold
4 sep 2001 om 19:35

Ahold neemt in de Verenigde Staten Alliant Foodservice en Brunos Supermarkets over. Voor het eerste betaalt de supermarktgigant $ 2,2 mrd inclusief $ 750 aan schulden, voor het tweede ongeveer $ 500 mln. Om de acquisities te kunnen bekostigen, doet Ahold een versnelde aandelenemissie voor maximaal $ 2,3 mrd.

Dit heeft het Zaandamse concern dinsdag nabeurs bekendgemaakt. Vorige week zinspeelde The Wall Street Journal al op een overname van Alliant door Ahold. De overeenkomsten met beide partijen zijn vandaag in de Verenigde Staten getekend. Naar verwachting worden de overnames in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond. Volgens bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven voegen ze een aanzienlijke waarde toe aan de twee belangrijkste distributiekanalen.

De overnames worden gedeeltelijk gefinancierd met de versnelde emissie, ook wel een accelerated bookbuilding genoemd. Er worden maximaal 70 miljoen aandelen uitgegeven. Gebaseerd op de slotkoers van 32,62 euro, brengt de emissie zo een $ 2,3 mrd in het laatje.
Ahold rekent bij de overname van Alliant Foodservice op een synergievoordeel van $ 70 mln in het eerste jaar, oplopend naar zo een $ 120 mln in het derde jaar. Het bedrijf is met 125.000 klanten in de gezondheidszorg, horeca en andere sectoren volgens Ahold een vooraanstaande speler in de Verenigde Staten en heeft een netto-omzet van ongeveer $ 6,6 mrd en een Ebitda, ofwel winst minus rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill, van $ 174 mln. Ahold verwacht vooral synergievoordelen op het gebied van inkoop, marketing en logistiek.
Brunos Supermarkets moet Ahold een kostenbesparing van $ 35 mln in het eerste jaar, oplopend tot $ 50 mln in het derde jaar, opleveren. Deze grootgrutter heeft in de zuidoostelijke staten van de VS 184 winkels, waarvan 169 supermarkten. Er werken in totaal 14.000 mensen. De netto-omzet van de onderneming bedraagt ongeveer $ 1,65 mrd, terwijl de Ebitda op circa $ 60 mln uitkomt. Brunos staat bekend als een leidende supermarktonderneming, zo schrijft Ahold in zijn persbericht. Ahold neemt bij de overname van Brunos tegelijkertijd 7 vastgoedprojecten van het concern over.

De emissie voor deze acquisities vindt plaats in de vorm van gewone aandelen en zogenaamde American Depository Shares (ADSs). Voor de gewone aandelen is een notering aangevraagd bij Euronext Amsterdam en voor de ADSs aan de New Yorkse beurs. De levering van de aandelen gebeurd uiterlijk op 12 september. Ahold heeft het syndicaat van banken een zogenaamde greenshoe-optie verleend. Hiermee mogen de begeleidende banken na de beursgang het aantal uit te geven aandelen met maximaal 15% verhogen als de koers te snel oploopt.
De inschrijving op de aandelen begint direct en sluit naar verwachting op 6 september. De emissie is in de Verenigde Staten geregistreerd als openbaar, maar daarbuiten gaat het om een onderhandse plaatsing. Zo worden bij Nederlandse institutionele en particuliere beleggers eveneens aandelen onderhands geplaatst voor zover zij klant zijn bij een van de syndicaatsbanken. Dit zijn ABN Amro Rothshild, Goldman Sachs International en Merrill Lynch International.

Voor de overnames moet Ahold nog toestemming vragen aan de aandeelhouders van beide ondernemingen. Bij Alliant is het moederconcern Clayton, Dublier & Rice, dat 90% van de uitstaande aandelen in handen heeft, al akkoord gegaan. Inmiddels hebben aandeelhouders met ongeveer 75% van de aandelen van Brunos Supermarkets ook al ingestemd.
Ahold is sinds 1977 actief in de VS. Op dit moment heeft de onderneming vijf supermarktketens – Stop & Shop, Giant-Landover, Giant-Carlisle, Tops en BI-LO – met in totaal 1.400 winkels, waarvan 1.050 supermarkten, langs de oostkust van Amerika. In 2000 nam Ahold U.S. Food-service over en diens voormalige zusteronderneming PYA/Monarch. De gezamenlijke omzet uit Aholds retail- en foodservice-activiteiten in de VS bedroeg in 2000 $ 27,8 miljard.

Bron: ANP

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.