Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext

Euronext
23 jun 2001 om 17:42

Euronext krijgt een eigen beursnotering en vraagt 400 miljoen Euro van beleggers. De vraag is nu of u zich moet inschrijven of beter aan de zijlijn kunt blijven staan. Het IPO-klimaat was het afgelopen jaar slecht, deze emissie kan echter het turn-around punt zijn voor beursgangen in Nederland. Aan de andere kant is van de aangeboden Euronext-aandelen 75% van uitstappende aandeelhouders (zoals de ING bank en van der Moolen), wat uiteraard niet positief door de markt wordt opgepakt.

We geven hieronder 3 externe analyses, die overigens niet al te positief zijn. Het woord is aan TijdBeursMedia, Eddy Schekman en de ABN AMRO, die fundamenteel kijken naar de onderneming. Opgemerkt zij hierbij dat allen een lange-termijn visie uiten, die kan verschillen van de mogelijkheden die inschrijven biedt op korte termijn. Bij een beursgang is het gemiddelde eerste-dag-rendement namelijk 15%, waardoor inschrijven en snel verkopen een hoog rendement kan opleveren (ookwel bekend als: flippen).

Analyse TijdBeursMedia: Euronext even duur als beurs Frankfurt

Beleggers moeten tussen de 24 en 27,50 euro betalen voor een aandeel Euronext, het fusieproduct van de gezamenlijke beurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel. De begeleidende banken maken op 5 juli de exacte prijs bekend.

Euronext spiegelt zich bij de vaststelling van emissieprijs aan de huidige beurskoers van de Deutsche Börse. Beleggers betalen voor aandelen van beide beursbedrijven ongeveer dezelfde koers-winstverhouding. Voor elke euro winst betaalt een belegger zo een 23 euro.
De Deutsche Börse ging in februari al naar de beurs en steeg sindsdien 25 procent in waarde. Deze koerswinst zit al besloten in de emissieprijs van Euronext.

Euronext wil met de uitgifte van nieuwe aandelen 400 miljoen euro ophalen. Verkopende aandeelhouders halen bij de beursgang zo een 300 miljoen euro op.

Beleggers kunnen zich tot 4 juli inschrijven voor aandelen. Twee dagen later krijgt de beurs in Parijs zijn eerste notering. Particuliere beleggers moeten zich voor minimaal tien aandelen inschrijven. Ze weten zich bij de toewijzing ook verzekerd van tien aandelen. Bij overtekening krijgen beleggers aandelen naar rato toegewezen.

Van de zittende aandeelhouders verkoopt Van der Moolen de meeste stukken, zo blijkt uit de prospectus. Het hoekmansbedrijf verkoopt aandelen ter waarde van 44 miljoen euro (97 miljoen gulden). Ook de Rabobank (31 miljoen euro), ING (9 miljoen euro) en Van Lanschot (6,4 miljoen euro) halen geld op.

Aandeelhouders die bij de beursgang niet verkopen, zijn gebonden aan een lock up van 180 dagen. In deze periode mogen zij hun aandelen nog niet verkopen.

Werknemers mogen bij de beursgang aandelen inslaan met met 20 procent korting. Iedere werknemer mag daarnaast ter waarde van anderhalf maandsalaris opties inkopen.

De leden van de Raad van Bestuur mogen voor twee jaarsalarissen aan opties inkopen. De drie leden van de Raad van Bestuur, waaronder de Nederlander G. Möller, ontvingen in 2000 samen voor 1,4 miljoen euro (drie miljoen gulden) aan salaris.


Koers Deutsche Borse

Analyse Eddy Schekman: Moet u wel inschrijven op Euronext ???

Na de cijfers van Euronext te hebben bekeken kunnen we maar een conclusie trekken: de aandelen zijn totaal, maar dan ook totaal niet interessant en helemaal niet voor de lange termijn. Zij die inschrijven moeten dat alleen doen met het oog op een mogelijke kortstondige stijging na de beursgang. Daarna zou het wel eens voor lange tijd kunnen zijn afgelopen.

Heeft u enig idee hoe vaak u de winst betaald voor de financiele aandelen op basis van het resultaat over 2000? Om een goed beeld te hebben moeten we een onderscheid maken tussen de banken en verzekeraars enerzijds en de brokers anderzijds, want de waarderingsverschillen zijn bijzonder groot. We zien het zelf in de categorie van banken en verzekeraars, omdat de ene gevoeliger voor de handel op de beurs is dan de ander. Zo wordt voor de ABN*AMRO 10,2 keer de winst over 2000 betaald en voor Aegon 20,3 keer. Bij de brokers lopen de waarderingen uiteen van 4 keer de winst over 2000 voor AOT tot 17,2 keer de vergelijkbare winst voor Van der Hoop Effectenbank.

Wat voor de aandelen Euronext wordt gevraagd overstijgt alles, hetgeen al meer dan voldoende zegt. Euronext heeft over 2000 een winst behald van 127,0 mln EUR. Voor de beursgang staan 98,8 mln aandelen uit, maar na de IPO stijgt dat tot minimaal 118 als gevolg van de plaatsing van nieuwe aandelen en een optieregeling voor het personeel. In het meest gunstige geval levert dat dus een winst per aandeel op van 1,08 EUR.

Veel te hoge waardering voor Euronext

Euronext wil de aandelen gaan plaatsen tussen de Euro 24 en 27,50, zodat in het meest gunstige geval 22 keer de winst moet worden betaald. En dan hebben we het zelfs nog over het resultaat van het afgelopen jaar. Beursvoorzitter Moller in De Financiele Telegraaf: Het resultaat van 127 mln over 2000 was fantastisch. Ja, dit jaar is het wat minder, maar het jaar is nog niet om. Het is niet voor niets dat de gemiddelde koerswinstverhouding van de brokers van 11,4 iets meer dan 25% lager is dan de 15 keer de winst voor de banken en verzekeraars.

We kunnen ons best voorstellen dat Euronext haar aandelenhuid zo duur mogelijk probeert te verkopen, maar er bestaat fundamenteel geen enkele reden waarom het direct het duurste aandeel uit de sector moet worden. Dat andere beurzen zich zullen aanlsuiten bij de Euronext is voor ons geen reden, want de ervaring leert dat overnames en fusies in het algemeen slechts een beperkt positief effect hebben op de winst per aandeel.

Toch zou de beursintroductie wel eens een succes kunnen worden. Maar voor wie? Waarschijnlijk alleen voor hen die de aandelen gaan verkopen: dus uw bank enof broker. Omdat ze er belang bij hebben zullen ze zich ongetwijfeld positief uitlaten over de kansen van Euronext, maar gezien juridische en technologische ontwikkelingen plaatsen we daar een paar hele vette vraagtekens bij. U zou kunnen inschrijven en gokken op een leuk beursspelletje. En als u dat niet wilt moet u wachten totdat de koers is gedaald tot beneden de 15 EUR.

van der Lugt, ABN AMRO

Euronext heeft 6 belangrijke inkomstenbronnen:

  • Effectenhandel & noteringen: 35%
  • Derivatenhandel: 12%
  • Clearing en settlement: 28%
  • Informatiediensten: 10% (verkoop van koersinformatie en nieuws)
  • Softwareverkoop: 13% (verkoop van handelssystemen)
  • Overige inkomsten: 2%

De inkomsten in 2000 proforma bedroegen 752 miljoen EURO, nettowinst 127 miljoen EURO. ABN Amro-analist Van der Lugt heeft op basis van de getaxeerde WPA over 2001 de koers-winstverhouding van Euronext berekend op:

Uitgifteprijs: KW-Verhouding
EUR 24: 17

EUR 27,50: 19,5

Ter vergelijking: de Deutsche Börsse heeft een koers-winstverhouding van 22-23. Van der Lugt verwacht voor 2001 een lagere winst voor Euronext omdat het beursklimaat dit jaar tegen zit en omdat 2000 een topjaar was.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.