Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

! Euronext !

! Euronext !
21 jun 2001 om 12:02

Euronext, de gezamenlijke beurs van Amsterdam, Brussel en Parijs, vraagt bij zijn eigen beursgang 24 tot 27,50 euro per aandeel van de geïnteresseerde belegger. De effectenbeurs hoopt op die manier 700 tot 780 miljoen euro op te halen, wat de totale beurswaarde op zo een 3 miljard euro brengt. Het beursbedrijf brengt zo een 15 miljoen nieuwe en ongeveer 13 miljoen oude aandelen in de handel. Bij grote belangstelling volgt een extra uitgifte, een zogeheten greenshoe, van nog eens maximaal 4,3 miljoen stukken. Beleggers kunnen tot 4 juli inschrijven op de Euronext-aandelen. De exacte prijs wordt op 5 juli bekendgemaakt, waarna op 6 juli de aandelen verhandeld kunnen worden. Euronext krijgt een notering aan de beurs van Parijs, de Premier Marché.

Frans meerderheidsbelang
Franse aandeelhouders hebben een meerderheidsbelang (60 procent) in Euronext. Nederland heeft een belang van 32 procent, België een belang van 8 procent. De zittende aandeelhouders stemmen in met een verkoopverbod (lock up) van hun stukken van zes maanden. Zo een 13 miljoen oude aandelen vallen niet onder de regeling en zijn direct verhandelbaar. De beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs besloten vorig najaar tot een fusie in Euronext, als eerste grensoverschrijdende beurs in Europa. Samensmelting was volgens de deelnemers nodig om te kunnen blijven concurreren met de London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse (Frankfurt). De LSE gaat midden juli naar de beurs, Frankfurt deed dat al in februari.

Grootste in Europa
Euronext wordt in omzet de grootste beurs in Europa, wereldwijd staat de nieuwe beurs op de vijfde plaats. Het fusieproduct hoopt dat de beursgang net zo een succes wordt als die van de Deutsche Börse. Sinds de introductie, vier maanden geleden, is dat aandeel al zo een 25 procent gestegen. De nieuwe effectenbeurs heeft herhaaldelijk verklaard graag nieuwe leden te willen verwelkomen. De beurs van Lissabon-Porto (BVLP) sloot vorige week een principeakkoord over toetreding. Wanneer dat gebeurt, is nog onderwerp van onderhandeling. Ook de beurs van Warschau heeft belangstelling getoond.

Omvang van de transactie:
Men biedt tussen 26.755.063 en 30.467.184 gewone aandelen Euronext n.v. aan van nominaal 1 euro. Hiervan worden er tussen 14.545.454 en 16.666.666 aandelen uitgegeven door en uitgegeven voor rekening van Euronext en tussen de 12.209.609 en 13.800.518 aandelen ter herplaatsing voor de rekening van de verkopende aandeelhouders. Het totale aantal aandelen dat aan particuliere beleggers wordt aangeboden is min. 10% van het totale aantal aandelen dat beschikbaar is voor aanbieding, voor uitoefening van de greenshoe. Door Euronext is aan de joint global coordinators een optie verleend om max. 4.251.895 en 4.331.441 extra aandelen uit te geven. De greenshoe kan tot 30 dagen na 5 juli 2001 worden uitgeoefend.

Prijsrange:
De prijsrange is tussen de EUR 24 en 27,50.

Inschrijvingsperiode:
De inschrijvingsperiode loopt van 21 juni 2001 t/m en sluit naar verwachting op 4 juli 2001. 17:00 uur. Het minimum aantal aandelen waarop kan worden ingeschreven is 10. De aanbieding aan particuliere beleggers kan niet eerder worden gesloten. Inschrijvingen in de aanbieding aan particuliere beleggers zijn onherroepelijk en kunnen slechts worden herroepen als de indicatieve bandbreedte van de prijs wordt aangepast.

Notering:
Naar verwachting op de eerste dag na sluiting van de inschrijving, op 5 juli 2001, op de Premier Marche van Euronext Paris. Aamvang van de handel in de aandelen zal naar verwachting plaatsvinden op de tweede beursdag volgend op de sluiting van de inschrijvingsperiode voor de aanbieding aan particuliere beleggers.

Storting/betaling:
Betaling dient te geschieden op de 4e beursdag volgend op de sluiting van de inschrijvingsperiode voor de aanbieding aan particuliere beleggers.

Syndicaatsleden:
De joint-global coordinators zijn ABN Amro Rothschild en BNP Parisbas. Het voorlopige prospectus is verkrijgbaar bij ABN Amro, tel: 020-5505800.

Meer informatie: EuronextBeursgang

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.