Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KPN

KPN
1 jun 2001 om 10:15

Telecomconcern KPN gaat voor 5 à 5,5 miljard euro (f 11 à 12,1 miljard) nieuwe aandelen uitgeven aan zijn aandeelhouders met een korting op de beurskoers van ongeveer 50 procent. Deze zogenoemde claimemissie moet de enorme schuldproblemen van het bedrijf verlichten, zo heeft de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag gemeld.

KPN was intern midden in de voorbereiding van de emissie, toen de details vrijdag uitlekten via de Financial Times. Bij de toelichting op de volgens analisten tegenvallende kwartaalcijfers zei KPN-bestuurder Martin Henderson vrijdag dat een emissie een van de mogelijkheden is om de balansverhoudingen te verbeteren. Doorgaans goedingelichte bronnen bevestigen dat de emissie klaarligt en dat de voorwaarden aansluiten bij die van British Telecom. Henderson zei dat nog toestemming van de commissarissen nodig is, mocht de emissie worden doorgezet. KPN wordt niet alleen vanwege de slechte balansverhoudingen, maar ook door de concurrenten gedwongen snel te beslissen. Deutsche Telekom en France Télécom volgen de BT-emissie volgens bankiers met argusogen. KPN heeft de emissie-geruchten niet bevestigd en zegt alle financierings-mogelijkheden momenteel te bekijken.

Het bericht in Financial Times veroorzaakte vrijdagmorgen een val van de beurskoers van KPN met 17 procent van 11,03 euro tot 9,16 euro. KPN heeft zichzelf drie jaar de tijd gegeven om de kredietwaardigheid van het concern weer naar een single-A-status terug te brengen.

Het doorgaan van de aandelenemissie, waardoor het aantal aandelen met ongeveer 70% wordt uitgebreid, is ook afhankelijk van het succes dat KPN boekt bij de voorgenomen verkoop van onderdelen die niet tot de kernactiviteiten worden gerekend. Hierbij rekent KPN nu ook de telefoongidsen. Het plan is om in de eerste helft van dit jaar euro 1,5 mrd vrij te maken en eind dit jaar moet er voor euro 5 mrd zijn verkocht. Tot nu toe is het belang in Eircom verkocht aan Vodafone. De aandelen Vodafone die KPN hiervoor heeft ontvangen, zijn inmiddels euro 680 mln waard.

Een beursnotering voor KPN Mobile komt volgens betrokken partijen dit jaar niet meer aan de orde. De aandelenmarkten lijken niet bereid dergelijke bedrijven op te nemen tegen koersen waar KPN iets aan heeft. Henderson van KPN zei dat dat laatste inderdaad het geval is, maar wilde niet bevestigen dat die beursgang voor dit jaar van tafel is. E-Plus, onderdeel van de Mobile-groep, haalde over het eerste kwartaal een negatief bedrijfsresultaat voor afschrijvingen van euro 9 mln. In april was dit euro 6 mln negatief, maar in mei heeft het bedrijf dit weten om te draaien tot euro 35 tot 40 mln positief.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.