Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

London

London
24 mei 2001 om 11:41

De effectenbeurs van Londen wil eind juli zelf een notering aan de beurs hebben. De London Stock Exchange (LSE) acht de tijd rijp om nu zelf aandelen uit te geven, zo heeft bestuursvoorzitter Don Cruickshank donderdag gezegd.

In februari kwam de effectenbeurs van Frankfurt naar de beurs. De aandelen werden aan de man gebracht tegen de hoogste koers die voor de uitgifte was vastgesteld. Er was grote belangstelling voor de aandelen, want de inschrijving was 23 maal overtekend.
Gezien de belangstelling voor de Duitse beursaandelen vindt de LSE een eigen beursgang gerechtvaardigd. De Britse beurs moet de aandeelhouders in spé wel een duidelijk beleid kunnen voorschotelen. In maart vorig jaar lagen er al plannen voor een beursgang op tafel, maar die werden doorkruist door het voornemen om te fuseren met de beurs van Frankfurt. Dat voornemen liep op niets uit.

Met een eigen beursnotering kan de LSE makkelijker op zoek naar een partner of een overnamekandidaat. Daar ligt wel concurrentie op de loer, want er komt steeds meer samenwerking tussen de Europese beurzen. Die samenwerking heeft in Euronext, de bundeling van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel, al enige vorm gekregen.

Directeur Clara Furse, in Canada uit Nederlandse ouders geboren, liet weten dat de beurswaarde van de LSE rond de 1,2 miljard pond sterling (f 4,3 miljard ligt. Ze maakte verder bekend dat de winst voor belastingen van de beurs in het eind maart afgesloten boekjaar is gestegen met 30 procent tot 57,9 miljoen pond (f 210 miljoen). Dat is dan wel zonder bijzonder posten.

Worden die posten meegerekend, dan daalde de winst van 48,5 miljoen tot 30,4 miljoen pond (f 110 miljoen). De LSE was veel geld kwijt aan adviezen in verband met de plannen voor de fusie met de beurs van Frankfurt. Ook het tegenhouden van een overname door de Zweedse beursexploitant OM Gruppen kostte het nodige.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.