Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECN Instinet

ECN Instinet
19 mei 2001 om 15:17

Het beursdebuut van Instinet Group verliep zeer voorspoedig en de ECN won op haar eerste handelsdag op de Nasdaq ruim 21% hoger af op $17,65.

ECN (electronic communications network) Instinet (INET) maakt vrijdag haar debuut op de Amerikaanse Nasdaq. Via begeleiders Credit Suisse First Boston en Deutsche Banc Alex Brown plaatste het in aanloop van haar emissie afgelopen donderdag al 32 miljoen aandelen geprijsd op $14,50. De opbrengsten hiervan waren $464 miljoen.

Dit is meer dan Instinet op voorhand had ingeschat. Het bedrijf had aangegeven 29,5 miljoen aandelen tussen de $11,59 en $13,50 te verkopen met een geschatte opbrengst van zo een $369 miljoen.

Instinet is een onderdeel van mediagigant Reuters (RTRSY) en is een geautomatiseerd handelsplatform waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten. Gebruikers hebben toegang tot 40 aandelenmarkten wereldwijd waar zonder tussenkomst van een market maker anoniem gehandeld kan worden.

Instinet is vooral populair bij institutionele kopers en is met een marktaandeel van 15 procent in de handel van Nasdaq genoteerde fondsen veruit de grootste ECN en zet eenderde van het volume van de Nasdaq om.

Over het laatste boekjaar behaalde Instinet een winst van $148,1 miljoen op en omzet van $1,4 miljard. Daarmee is Instinet verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de omzet van Reuters.

Reuters zal een meerderheidsbelang van 87,5 procent in Instinet behouden en zal $150 miljoen van de opbrengst van de beursgang direct naar zich toe zien vloeien ter afbetaling van Instinets schulden. Het overgebleven deel zal gebruikt worden voor de financiering van overnames en kapitaaluitgaven. Vorige week kocht de ECN nog ProTrader Group voor $150 miljoen.

Analisten hopen dat de emissie van Instinet het verzwakte emissieklimaat wat uit haar slop kan trekken. Volgens de laatste gegevens van onderzoeksbureau Thomson Financial hebben dit jaar vooralsnog 30 bedrijven de sprong naar de beurs gewaagd. Dit staat in schril contrast tegenover de 160 bedrijven die dat in de vergelijkbare periode vorig jaar deden.

Hoewel Instinet veruit de grootste ECN ter wereld is zijn er anderen die graag van haar marktaandeel snoepen. Het marktaandeel van Instinet steeg in het eerste kwartaal van 11,3 naar 15,1 procent, deels tegengehouden door de concurrentie van ECNs als Bloomberg Tradebook, Island, Selectnet, Redi, ATTN en Archipelago, die graag een plekje onder de zon willen.

De elektronische beurs Nasdaq, die zelf ook plannen voor een beurnotering heeft klaarliggen, zal volgend jaar met een eigen ECN en emissie komen van SuperMontage.

Bron: Wallstreetweb.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.