Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beste

Beste
20 apr 2001 om 18:27

De beursgang van SNT Groep, gespecialiseerd in callcenters en klantenservice via het internet, is uitgeroepen tot de beste Euronext-beursgang van 2000. Dit meldt verkiezingsorganisator Alex van Groningen vanmiddag.
SNT kreeg de prijs, die voor het derde jaar wordt uitgereikt, vrijdag tijdens de Dag van het Eigen Vermogen in Bussum.

Volgens het juryrapport heeft SNT zich op een aantal manieren positief onderscheiden van de concurrenten die in hetzelfde jaar naar de beurs gingen. Zo is het prospectus van SNT helder geformuleerd en is er duidelijkheid over de aandeelhoudersstrucuur vóór en na de beursgang. Ook werd in het prospectus duidelijk gemaakt waarvoor het geld van de beursgang gebruikt zou worden, en is er volgens de juryleden sprake van een goede financiële verslaggeving en investor relations.

De concurrentie was dit jaar zowel in aantal als in kwaliteit mager. World Online, TIE, Newconomy, IsoTis en Crucell zijn niet echt hard te kraken concurrenten. Als wordt gekeken naar publiciteit liggen de zaken anders. Vorig jaar was zeker het jaar van de beruchte beursgangen. Vreemd genoeg ontbreken Crown Media en Via Networks die eveneens in 2000 de gang naar het Damrak maakten.

Gekeken naar de huidige koersen kwamen eigenlijk alleen SNT en New Skies in aanmerking voor de nominering. TIE, geïntroduceerd tegen 10 euro, noteert nu nog slechts 2,06 euro. Onlangs slaagde het bedrijf er na de nodige moeite in nieuwe financiers te vinden om de toekomst van TIE veilig te stellen.

World Online zou een goede kandidaat voor de publiciteitsprijs zijn, maar die werd niet uitgereikt. De internetprovider heeft de meeste beleggers alleen maar geld gekost. Euronext zou de beursgang het liefst uit haar analen schrappen. Het voormalige paradepaardje van Euronext ging in de notering voor 43 euro, steeg even boven de 50 en zette daarna de vrije val naar beneden in. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door het Italiaanse Tiscali maar volgens berekeningen zou de waarde van een aandeel WOL nu zijn teruggebracht tot 1,20 euro. Newconomy vecht onder aanvoering van Maurice de Hond voor zijn voortbestaan bij een koers van 1,25, het internetinvesteringsvehikel is voor 10,50 euro naar de markt gegaan. De biotechfondsen Crucell en IsoTis zijn een beetje vreemde eenden in de bijt. Zij zijn puur voor de financiering van onderzoek naar de beurs gegaan en in dat opzicht is hun beursgang al geslaagd. Crucell noteert thans rond de 7 euro, bij de introductie werd een koers van 18 euro vastgesteld. IsoTis daalde van 10 euro naar 5, 85 euro.

SNT treedt met de benoeming in de voetsporen van Petroplus en Airspray die beiden in 1998 werden uitgeroepen tot IPO (beursgang) van het jaar en Versatel dat vorig jaar de prijs kreeg uitgereikt.
Voor de volgende verkiezing hebben zich nog geen kandidaten aangediend. Het verslechterde beursklimaat houdt potentiële beursgangers nog even langs de zijlijn. Er liggen er echter nog wel een paar in het verschiet waaronder wellicht de beursgang van KPN Mobile.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.