Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Orange

Orange
10 feb 2001 om 17:33

Het prospectus voor de beursgang van Orange, de mobieletelefoniedochter van France Telecom, heeft nieuwe zorgen opgeworpen. Het aandeel France Telecom kwam mede hierdoor opnieuw onder druk te liggen.

Uit een rondgang langs institutionele beleggers door persbureau Bloomberg blijkt dat zij zich zorgen maken over de eigendomsstructuur van het belang van Orange in het Duitse Mobilcom.

Orange heeft voor $ 3,6 mrd een belang van 28,5% genomen in de op vier na grootste mobieletelefoondienstverlener van Duitsland. Uit het prospectus komt naar voren dat Orange mogelijk verplicht kan worden tot het uitkopen van het 33%-belang van Mobilcom-oprichter Gerhard Schmid. Dit is het geval op het moment dat de twee bedrijven een serieus verschil van mening hebben over de te voeren strategie of andere omstandigheden.

Naast het feit dat dit een extra schuldenlast kan opleveren, brengt dit een tweede gevaar met zich mee. Mobilcom heeft contracten met Deutsche Telekom, Vodafone en E-Plus, die hun netwerk ter beschikking stellen aan de klanten van Mobilcom. Deze concurrenten hebben het recht om deze klanten over te nemen op het moment dat een nieuwe eigenaar het heft overneemt bij Mobilcom.

Analisten bij de Amerikaanse zakenbank Sanford C. Bernstein hebben hun schattingen voor de waarde van Orange gereduceerd met euro 5 tot euro 6 mrd. Een verandering in het eigendom kan erin resulteren dat Mobilcom al zijn mobiele klanten verliest of een zware financiële vergoeding moet betalen om ze te behouden, zegt een analist van Sanford in een onderzoeksrapport.

Een andere analist bij de Duitse Bayerische Landesbank Girozentrale zegt daarentegen dat er geen gevaar is dat Mobilcom zijn klanten verliest. Mobilcom heeft volgens hem de hulp van France Telecom teveel nodig.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.