Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Newconomy

Newconomy
17 jan 2001 om 11:14

Newconomy nv sluit zeker niet uit dat het geld dat het bedrijf Jakob Pieterman schuldig is voor de aankoop van zijn bedrijf Wish opgebracht moet worden door een uitgifte van nieuwe aandelen Newconomy. Het bedrijf sluit dat evenmin uit als dat zou gebeuren tegen de huidige koers van Newconomy (EUR 2,50).

Dat zegt Newconomy-woordvoerder Peerke Anink desgevraagd tegen persburo MoneyView.

Anink reageert met deze uitspraak op berichten in media dat het snel verkopen van e e n of meer participaties voor Newconomy de manier zou zijn om aan de schuldverplichting tegenover Pieterman te voldoen.

Als Newconomy besluit om het resterende schuldbedrag volledig in aandelen te voldoen, en daartoe enkele nieuwe aandelen gebruikt zouden worden, zou dat betekenen dat het bedrijf ruim 6 mln nieuwe aandelen uit zou moeten geven, als de koers van Newconomy rond het huidige niveau blijft zweven. Het totale uitstaande aandelenkapitaal van Newconomy is circa 28 mln (28,205 mln, exact).

Anink zegt niet te kunnen zeggen of een betaling van het restant van de schuld aan Pieterman naar voorkeur van Newconomy in aandelen of cash zou moeten geschieden.

Newconomy heeft internetprovider Wish in twee fasen overgenomen van eigenaar Pieterman. De eerste fase leverde Newconomy een belang van 56,5 pct op (aangetekend moet worden dat Newconomy al een belang van 7,5 pct had voordat deze stap genomen werd). De tweede fase bracht Newconomy een 100 pct-belang. Daarvoor, voor dat belang van 43,5 pct, zou Newconomy EUR 18 mln betalen.

Die betaling zou ook weer in twee fasen geschieden. De eerste betrof de uitgifte en overdracht van 875.000 nieuwe Newconomy-aandelen aan Pieterman. Dat gebeurde in de zomer. De tweede fase van de betaling zal pas na 8 mei van dit jaar plaatsvinden. Het restant van het overnamebedrag wordt dan door Newconomy in aandelen of contanten aan Pieterman betaald. Woordvoerder Anink zegt dat de keuze voor aandelen of cash aan Newconomy is.

Het aandelenpakket dat Pieterman al heeft gekregen (875.000 stukken) is momenteel EUR 2,18 mln waard. Als het aandeel Newconomy rond EUR 2,50 blijft noteren, betekent dit dat Pieterman vanaf 8 mei recht heeft op EUR 15,82 mln van Newconomy.

Newconomy maakte onlangs bekend een financiele ruimte van EUR 6,5 mln te hebben. Het bedrijf verwacht in het lopende boekjaar EUR 5 mln aan operationele kosten te zullen maken. Daarmee blijft van deze ruimte EUR 1,5 mln over. Het bedrijf heeft daarnaast gezegd in het lopende jaar voor EUR 10 mln aan participaties te willen verkopen (Exits). Als dit streven gerealiseerd wordt, zou de financiele ruimte van Newconomy vanaf dat moment EUR 11,5 mln bedragen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.