AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 20 december 2000 16:12

Terugblik 2000

De financiële markten hebben een zwaar jaar achter de rug. Vooral TMT-aandelen (technologie, media, telecom) hebben het zwaar te verduren gekregen, wat ik de KPN- en UPC-beleggers onder u niet hoef uit te leggen. Het klimaat voor beursgangers was begin dit jaar goed, na het World Online debacle was er in Nederland echter geen belegger meer te vinden die zich nog op IPOs (Initial Public Offerings) durfde in te tekenen. Een terugblik…

Internetonderneming Via Net.works is op 11 februari van dit jaar voor ruim 21 Euro naar het Damrak gegaan. Het fonds kreeg vanaf 12:30 een notering in Amsterdam en zou vanaf 15:30 Nederlandse tijd ook in Amerika verhandeld worden. Door alle commotie rond internetaandelen was er in Nederland veel vraag naar de stukken, maar het ging om een relatief kleine onderneming waardoor het aanbod van aandelen erg beperkt was. De koers verviervoudigde tot 89 EUR, in een handelssessie werden veel orders gematched (om 15:55). Enkele minuten na het sluiten van de Amsterdamse beurs (16:34) ontstond pas de eerste handel in Amerika, rond de $44, dus een halvering van de koers van 40 minuten eerder. Wij houden de begeleidende banken aansprakelijk, omdat zij dit duidelijk hadden kunnen voorzien. De claim die wij na de beursgang zijn gestart loopt nog, inmiddels hebben zich ruim 700 beleggers aangemeld voor onze no cure, no pay-claim (inlichtingen over de claim zijn verkrijbaar bij ondergetekende). De beleggers die destijds voor 89 Euro ingeslagen hebben, kunnen de aandelen nu voor 6,70 Euro kwijt.

In maart maakten Tie, SNT en World Online hun gang naar de beurs. Newconomy-fonds Tie werd geïntroduceerd op 10 Euro, en wist de eerste dag 160% hoger te sluiten. Er wordt nu nog 4,72 EUR geboden voor het internetaandeel. Callcenter SNT doet het beter, deze noteert momenteel 11% boven zijn introductiekoers van 25 EUR. Daarmee is SNT ook de bestpresterende IPO van 2000. Het verhaal van World Online kent u ondertussen wellicht. Beursgang van een Nederlands succesvol internetbedrijf, introductie op 43 Euro, in de grijze handel zelfs voor 160 Euro verhandeld. Het beleggend publiek is voor 100 miljoen NLG aan marketinginspanningen bespeeld, er is een hype gecreëerd. Oprichtster Nina Brink blijkt al gecasht te hebben, intussen resteren er nog een koers van ruim 8 Euro, 3 claims en een rot-fusie met Tiscali (voor inlichtingen over deze claims kunt u overigens ook bij ondergetekende terecht).

Newconomy waagde de sprong naar het Damrak in april, na zich eerder teruggetrokken te hebben wegens de val van tech-aandelen (schermenbeurs Nasdaq sloot de nacht voor de introductie 10% lager). Internetevangelist Maurice de Hond wist het aandeel in beginsel omhoog te praten van de introductieprijs (op 10,50) naar de piek van 26 Euro. Intussen noteert het aandeel van de venture capitalist onder de 4 Euro. Na de IPO van Newconomy is het een hele tijd stil, zowel grote als kleine ondernemingen (oa KPN, KPN Mobiel, Chello, Ilse, Hot-Orange.com, Lost Boys, Nedstat, Mexx) bliezen hun emissie af, of stelden deze uit naar een later tijdstip.

Pas in oktober durfden de eerste bedrijven weer een beursgang te maken op Amsterdam Exchanges. Zo debuteerde Satellietbedrijf New Skies op 10,30, waar het aandeel nu enkele dubbeltjes boven noteert. Het animo voor biotech-boer IsoTis was teleurstellend, de inschrijvingsperiode werd enkele keren verlengd. Nadat het bedrijf voor 10 Euro naar de beurs ging zakte het snel weg, intussen is er nog ruim 5 EUR van over. Biofarmabedrijf Crucell verging het niet veel beter, na haar introductie op 18 Euro sloot het aandeel de eerste dag 14% lager, intussen is minder dan de helft van de beginkoers over.

Rendement (huidige koers tov introductiekoers):
SNT +11%
New Skies +6%
Isotis -47%
TIE -53%
Crucell -59%
Newconomy -62%
Via Net.works -68%
World Online - 80%

Conclusie
Wanneer we de beursgangen van de laatste 12 jaar analyseren, valt op dat het eerste-dag-rendement gemiddeld 14% is. IPO-beleggers kunnen dus vaak flinke winsten halen door zich in te schrijven op introducties en op de eerste handelsdag weer te verkopen (flippen). Het afgelopen jaar werd echter door een dramatisch issueklimaat gekenmerkt, waardoor deze regel niet opgaat. Wanneer 2 a 3 kleine internetbedrijven het komend jaar een goede introductie maken op de Amsterdamse beurs, kan het klimaat omslaan. Als dit gebeurt zal de wachtruimte van de AEX snel gevuld zijn omdat veel ondernemingen popelen om de beurs op te mogen. Ilse, Hot-Orange, Lost Boys, wij nodigen u uit om het voortouw te nemen.

Click hier om reacties te geven op het afgelopen beursjaar

Ben Butot

De Aandeelhouder TV

oktober 7, 2022

Waarom slecht nieuws goed nieuws is. Met Bob Homan van ING | DeAandeelhouder Podcast Afl. 90

oktober 7, 2022

Malaise bij chipproducenten | 7 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 6, 2022

GOUD verliest glans – 05okt22

oktober 6, 2022

EURODOLLAR onderuit – 06okt22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • 13 oktober

  LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 20 oktober

  Gevolgen van Russische inval op de financiële markten

 • 08 november

  Tijd om in obligaties te beleggen?

 • 15 november

  Succesvol investeren in duurzame kwaliteitsaandelen

Columns

Nieuw
07 okt 09:42 Bas Heijink

AEX: Steun 632 zal breken

06 okt 13:17 Redactie

ETF v/d Week: Britse index

06 okt 09:35 Nico Inberg

Netflix-serie Gamestop: It can happen again