Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Interview: CEO Ben Vree van Smit niet bang voor agressie Boskalis

Interview: CEO Ben Vree van Smit niet bang voor agressie Boskalis
19 sep 2008 om 11:05

Deaandeelhouder.nl had een interview met Ben Vree, CEO van Smit International. Smit kreeg maandag jongstleden een ongevraagd overnamebod van baggeraar Boskalis te verwerken. Het bod werd afgewezen, waarna Boskalis aandelen Smit opkocht.

Boskalis heeft sinds vandaag (19 september) 10,67 procent van Smit in handen, wat genoeg is om een BAVA aan te vragen. Deaandeelhouder.nl wil graag weten hoe u hierop reageert?

Ben Vree: “Toen wij het bod afwezen, en gisteren bekend werd dat Boskalis 6,7 procent van Smit heeft aangekocht, verwachtte ik al dat ze een dezer dagen over de 10 procent-grens heen zouden gaan. Ik weet niet wat ik kan verwachten, maar Boskalis is niet de enige aandeelhouder met een belang van 10 procent.”

(Op 1 januari 2008 had Smit zes grote aandeelhouders. Met 14,91 procent  is het Delta Deelnemingen Fonds de grootse aandeelhouder. Tezamen bezitten deze zes partijen 52,79 procent red.)

Zolang Smit deze grootaandeelhouders kan overtuigen van de ketenbenadering is er weinig aan de hand. Weet Boskalis echter een wig te drijven, dan kan het weleens nadelig uitpakken dat er enkele grote aandeelhouders zijn.

“Jaarlijks houden wij een algemene aandeelhoudersvergadering, waarin wij al jaren een hoog rendement en een goed dividend presenteren. De aandeelhouders ondersteunen altijd onze strategie en ik zie geen aanleiding voor verandering. Smit was de afgelopen jaren immers een van de meest succesvolle bedrijven op de beurs.” (in 2007 werd er een dividend van 3 euro per aandeel uitgekeerd red.)

5-jaar grafiek Smit

Sinds zijn aantreden ruim 6 jaar geleden heeft Vree een totaalrendement van 150 procent bereikt met Smit. De plotselinge val van eind 2006 werd veroorzaakt door een aandelensplitsing.

Wat wil Boskalis volgens u bereiken met het bod?

“Boskalis heeft eerder dit jaar geprobeerd onze terminal-divisie over te nemen. Onze strategie is echter om alle onderdelen van Smit bijeen te houden. Dit is een bewezen concept. Boskalis wil ons kopen, om daarna op te knippen. Hiervoor zie ik geen aanleiding.”

Hoe staat u überhaupt tegenover een partij die Smit als geheel wil kopen?

“Dat vind ik geen enkel probleem. Mits ze onze strategie ondersteunen en Smit als geheel zodoende bijeen houden.”

Boskalis is reeds in gesprek om uw sleep-divisie door te verkopen, wat vindt u hiervan?

“Dit schept een uiterst onplezierige situatie. Deze praktijk is niet netjes. Werknemers, die al jarenlang werken bij een succesvolle, expanderende divisie, worden geconfronteerd met Boskalis, die ze aan een derde door wil verkopen. Dit leidt tot een onzekere, ongewenste situatie onder het personeel, daar de toekomstplannen van een dergelijke partij onbekend zijn.”

Heeft u het hierover met uw personeel gehad?

Deze week stond ik in de bedrijfskantine, en heb met werknemers gesproken over de situatie. Begin volgende week komen alle buitenlandse managers naar het hoofdkantoor om te worden ingelicht. Goede communicatie is, zeker in zulke tijden, erg belangrijk.

Dit interview met CEO van Smit Ben Vree werd afgenomen op vrijdagochtend 19 september 2008, om 10.30 uur.

Lees -hier- meer over de ontwikkelingen rondom Smit en Boskalis.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.