Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

AEX

AEX

De belangrijkste Nederlandse beursindex: de AEX. De AEX is een afkorting voor Amsterdam Exchange Index. Het is een beursindex met daarin 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de effectenbeurs van Amsterdam. Op basis van het gewogen gemiddelde van de koersen van deze 25 aandelen wordt de AEX-stand berekend. 

De AEX bestaat uit de grootste, veelal bekende, Nederlandse bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn: ABN Amro, ASML, Ahold Delhaize, Heineken, KPN, Philips, Randstad, Shell, Unilever en Wolters Kluwer. 

De AEX geeft een goed beeld van hoe het gaat met de Nederlandse economie. Het laat natuurlijk alleen de stand van zaken wat betreft de grootste bedrijven zien, dus het zal geen afspiegeling van de gehele economie zijn. Toch geeft het een belangrijk overzicht om in een oogopslag te zien hoe de stand van zaken is. 

Het ene aandeel in de index kan stijgen en de andere zal dalen; de AEX laat de gemiddelde koersontwikkeling van deze 25 bedrijven zien aan de hand van het gewogen gemiddelde. Dit houdt in dat niet alle aandelen even “zwaar” meetellen bij de berekening van het gemiddelde. De bedrijven met een grotere beurswaarde hebben een zwaardere weging en tellen dus zwaarder mee in de index. 

De AEX is geen constante index, het kan voorkomen dat een ander bedrijf groter wordt en daardoor in de AEX terecht komt. Het bedrijf dat niet meer tot de top 25 grootste bedrijven wat betreft marktkapitalisatie behoort zal dan in de AMX Index terechtkomen. Dit is een index voor middelgrote bedrijven in Nederland. De kleinere bedrijven staan genoteerd in de AScX Index. Andere namen voor de AEX index zijn NED25, NL25 of NLD25.

Het is mogelijk om in een keer te beleggen in de gehele AEX in plaats van alle afzonderlijke aandelen zelf aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruiken van een AEX Tracker [link partner/probeleggen?]

Columns

Nieuw
01 mrt 15:35 Redactie

Fugro, Heijmans, Aegon, ASR en NN

01 mrt 09:29 Bas Heijink

Olieprijs verder omhoog?

29 feb 12:24 Nico Inberg

ASR of NN Group? Verschillend momentum

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2024

5 manieren om jezelf te beschermen tegen een beurscrash

maart 2, 2024

85 dollar belangrijk voor uitbraak olieprijs

maart 1, 2024

Lancering New Reach Investments met Duurt Jan van Dijk

maart 1, 2024

Just Eat Takeaway, NN Group, ASMI, ASR, Fugro, AMG & SBM Offshore | DeAandeelhouder Podcast Afl 165