Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zware weerstandszone AEX intact

Zware weerstandszone AEX intact
1 jul 2020 om 11:17

We zien in de verschillende aandelenmarkten steeds meer topvormingsignalen na de zeer krachtige stijging in de afgelopen maanden. De kans is naar mijn mening groot dat er een forse terugval kan plaatsvinden in de komende tijd.

Een beweeglijk 1e half jaar met enorme vrije val en een krachtig herstel
Het eerste half jaar van 2020 zit er alweer op. Het is een zeer beweeglijk half jaar geweest. In eerste instantie wist de AEX zijn sinds begin 2019 stijgende middellangetermijntrend nog voort te zetten tot een top bij 632. In het langetermijnbeeld was er toen echter al sprake van een Short opinie in mijn langetermijnvisie. De jaren 2018 en 2019 bleken een langdurige overgangsperiode te zijn tussen de bijna 10 jaar durende bullmarkt en een nieuwe langere bearmarkt. In 2018 werden al meerdere voormalige stijgende steunlijnen in de logaritmische langetermijnweekgrafiek neerwaarts gebroken, wat de eerste tekenen van overgang waren. Na de vorming van de top bij 632 in februari dit jaar werd een vrije val gestart die slechts 4 weken duurde, maar wel zorgde voor een daling van 240 punten. Tijdens deze val werd mijn eerste langetermijnkoersdoel (410) al snel behaald en doorbroken waarna hij stokte bij 389, ongeveer 9 punten boven mijn 2e doel. Ik gaf destijds aan dat een krachtige opleving mocht worden verwacht. Dit kwam mede door het omkeerpatroon en de exhausting gap maar ook door de extreme standen in de technische indicatoren (RSI en MACD) en de extreme afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde. Mijn 1e doel voor het herstel lag bij 483. Na een tijdelijke consolidatie brak hij hier tegen mijn verwachting doorheen waarna het 2e doel bij 528 lag. Ook dit doel werd uiteindelijk doorbroken. In de afgelopen weken testte de AEX twee belangrijke niveaus. Als eerste een oude meervoudige toppenzone bij 574 en tevens de voormalige (sinds 2009) stijgende langetermijnbodemlijn. Hiermee heeft er dus een klassieke terugtest plaatsgevonden in het langetermijnbeeld en is de kans naar mijn mening groot op topvorming en de start van de volgende neerwaartse beweging in het middellangetermijnbeeld.

Dubbele top in de AEX, bevestiging treedt op onder de belangrijke 528,70-steun
Als we kijken naar alle bewegingen van de afgelopen maanden dan zagen we vanaf de bodem bij 389 (16 maart) een drietal steeds steilere opgaande versnellingen. De laatste versteiling (vanaf de 532 bodem van 1 juni) had de contouren van een klassieke blow-off beweging. In de afgelopen weken werden alle stijgende bodemlijnen sinds medio maart gebroken en testte de AEX de belangrijke horizontale steun bij 528,70. Om te spreken van een definitieve neerwaartse draai en (lagere) top in het langere beeld is en blijft het belangrijk dat deze 528,70 wordt gebroken. Hier ligt nu een dubbele bodem, terwijl er ook een dubbele top in de zone 573 – 577 is gevormd. De recente stijgende wig (vanaf de bodem van 15 juni) is inmiddels ook gebroken. We zien nu in de laatste week een patroon van steeds iets lagere toppen, maar topvormingsbevestiging wordt echter pas gegeven onder de 528,70. Pas een structurele beweging boven de genoemde dubbele top zou meer opwaartse ruimte vrijmaken, maar deze kans wordt steeds kleiner. Ook zagen we al negatieve divergentie ontstaan in de RSI en wist deze indicator ook zijn stijgende trend sinds medio maart te breken. Ook de MACD vormde een negatieve crossing en lijkt lagere toppen in het kortetermijnbeeld te vormen. Tot aan de 528,70 liggen enkele steunpunten die naar mijn mening in de komende week steeds verder onder druk kunnen worden gezet. Het eerste punt ligt bij 549,90 van eind vorige week. Hiermee werd ook een klein deel van de eerdere opwaartse gap gesloten. De onderkant van deze brede gap ligt bij 543,90 als 2e steunpunt. Het oplopende 50-daags gemiddelde ligt als laatste steunpunt bij 535,30. Ik acht de kans realistisch dat de AEX in de komende tijd de zeer belangrijk steun bij 528,70 steeds verder onder druk kan gaan zetten. Een doorbraak hieronder (mijn verwachting voor de zomermaanden) zou ruimte vrijmaken voor een snelle verdere daling richting de 489 – 491 zone. Een dergelijke beweging acht ik ook zeker mogelijk in de komende zomermaanden. Het langetermijnbeeld blijft dus onverminderd op Short staan waarbij niveaus tot onder de 400 punten realistisch zijn in de komende 12 maanden. Door de kracht van het herstel (rond de 185 punten vanaf de bodem) zal een dergelijke beweging wel langer gaan duren. Opvallend is verder ook dat de AEX een van de weinige indices is die een dubbele top heeft gevormd terwijl veel andere indices lagere toppen vormden in de afgelopen weken.

STOXX Europe 600: verslechteringen in het middellangetermijnbeeld. Lagere top in het langeretermijnbeeld lijkt te zijn gevormd.
De breedgespreide Europese aandelenindex STOXX Europe 600 vormde in februari dit jaar nog een hogere all-time high bij 433,50 waarna in een snel tempo een trendomkeer plaatsvond. In enkele weken tijd viel hij toen terug naar een dieptepunt van 268,50 ofwel een daling van 38%. Hiermee werd een horizontale zone die in de jaren 2009 – 2012 werd gevormd, opnieuw getest. Al in een eerder stadium (2018) brak deze index al door zijn sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek. Dit zorgde destijds al voor de beëindiging van de langdurende bullmarkt. De herstelbeweging van de afgelopen maanden zorgde in deze index voor een minder krachtige opgaande beweging dan in veel andere indices. Hij bleef onder zijn 200-daags gemiddelde en vormde begin juni een meervoudige toppenzone rond de 375. Als we kijken naar de afgelopen weken dan zien we dat de minst steil stijgende bodemlijn vanaf de eerdere jaarbodem al werd gebroken. Dit geeft aan dat de herstelbeweging in zijn eindfase is aanbeland. Ook zien we in tegenstelling tot de AEX dat er vanaf de toppen bij 375 een patroon van lagere toppen is te zien. Er werd al een meervoudige lagere toppenzone gevormd bij 368,50 en momenteel lijkt een 2e lagere top in de maak. Eerste belangrijke weerstand ligt bij deze genoemde 368,50 waar inmiddels ook de voormalige stijgende bodemlijn van de lange herstelbeweging is te zien. De kans is dus groot dat in het langere beeld een lagere top is gevormd en de STOXX Europe 600 Index binnenkort zijn neerwaartse trend zal gaan vervolgen. Bevestiging hiervoor zal worden gegeven met een slotkoers onder de 350 waar inmiddels ook zijn 50-daags gemiddelde is te vinden. Het eerste steunpunt is bij 352,60 te vinden, de bodem van vorige week.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 549,90 / 543,90 / 535,50 / 529,80 562 / 573,50 – 574 / 576,50

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.