Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jim Tehupuring - vrijdag, 22 maart 2019 11:01

Winst maken bij stijging en daling: kansen met TomTom, Galapagos en Randstad

Optimaal beleggen

Op beurs is het simpel: het kan stijgen, het kan dalen. En iedere belegger probeert die aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF's te selecteren die de beste vooruitzichten hebben. En soms krijgen we gelijk, maar vaak ook niet.

Fout en toch winst
De meeste beleggers besteden een hoop tijd aan de selectie van kansrijke aandelen. Dat de invulling van de positie een minstens zo grote rol speelt, wordt vaak vergeten. Want uiteraard kun je gewoon de aandelen kopen, maar als je verwachting niet uitkomt, dan kost dit geld. In veel situaties kan het bijvoorbeeld interessant zijn om te kiezen voor Rendement Certificaten. De prijs is gebaseerd op het onderliggende aandeel, alleen maak je met deze Rendement Certificaten ook winst wanneer het aandeel niet stijgt en zelfs als het beperkt daalt.

Hoe kan dat?
Rendement Certificaten (RC) worden in Nederland aangeboden door 2 partijen. Commerzbank en BNP Paribas Markets (die je kent van de Turbo en technisch analist Nico Bakker). De werking is relatief simpel en 1 woord is in het bijzonder belangrijk: de ondergrens (of rendementgrens). Blijft het aandeel gedurende de looptijd boven de ondergrens, dan krijg je op de einddatum een vaste winstuitkering.

Een voorbeeld: Aandelen Shell noteren €25. Het Rendement Certificaat handelt kort na uitgifte rond dezelfde prijs. Onder voorwaarde dat Shell de komende 6 maanden niet onder €20 komt, ontvang je na de afloopdatum een bedrag van €27,50. Het nadeel is dat je winst gemaximeerd is. In dit geval op €2,50 ofwel 10%. Het grote voordeel is dat je dit verdient zolang Shell niet zakt tot €20 of lager. Er is dus een marge van 20%. De winst mag dan gemaximeerd zijn, de kans op winst is een stuk groter, doordat je verdient bij stijging van Shell, een gelijke koers van Shell en zelfs bij daling nog verdient, onder voorwaarde dat de ondergrens niet geraakt wordt.

Bekijk hier het filmpje waarin onze Pro Jim Tehupuring bij RTL Z BeursInside de werking van Rendement Certificaten in 1 minuut uitlegt

Resultaat
Een goed praktijkvoorbeeld van een Rendement Certificaat, is een certificaat op ASML dat een van onze Pro's begin 2018 kocht. Aankoopprijs €150 en aan het eind van het jaar volgde een uitkering van  €168. ASML bleef namelijk het hele jaar boven ondergrens €115, waardoor dit RC een winst van 12% opleverde. Uit deze belegging blijkt goed het mogelijke voordeel ten opzichte van een rechtstreekse belegging in het aandeel. ASML zakte in dezelfde periode meer dan 10%: van €150 naar €133...
Maar, het gaat niet altijd goed. Wanneer een aandeel door de ondergrens zakt tijdens de looptijd, dan krijg je uiteindelijk een bedrag uitgekeerd gelijk aan de aandelenkoers op de afloopdatum van het RC. Je loopt bij een grotere daling dus eenzelfde risico als met aandelen. Overigens kun je Rendement Certificaten altijd kopen en verkopen wanneer de beurs open is.

Waar koop je RC's
Rendement Certificaten zijn verhandelbaar via online brokers Binck en DeGiro. Je vindt ze het makkelijkst door eerst te kijken op de website van de uitgevende partij (BNP Paribas Markets of Commerzbank) en daarna te zoeken op de ISIN-code bij de broker. Kopen en verkopen is identiek aan de handel in aandelen. Je koopt ze per stuk. Loopt een certificaat af? Dan gaat de afwikkeling automatisch. Binnen 7 dagen staat het bedrag op de geldrekening. Naast RC's op aandelen, bestaan er ook RC's op indices als de AEX of de Euro Stoxx 50.

Nieuwe en interessante Rendement Certificaten
Afgelopen dinsdag heeft BNP Paribas een nieuwe serie RC's gelanceerd. We hebben er 3 (volgens ons) kansrijke certificaten voor u uitgelicht. Een behoedzame, neutrale en offensieve belegging.
Hieronder vindt u ze, inclusief een korte toelichting.

Randstad Rendement Certificaat Sep'19 35/49,25   (ISIN: NL0013367196)
Dit certificaat is momenteel even duur als het aandeel Randstad: €46. Zolang Randstad tot en met 20 september nooit meer dan 23% daalt en boven €35 blijft, dan volgt een uitkering van €49,25. Een winst van 7% in 6 maanden tijd, waarbij het risico op het raken van de ondergrens beperkt is dankzij de grote marge. De laatste keer dat aandelen Randstad onder €35 noteerden was in juli 2016.

TomTom Rendement Certificaat Sep'19 6,00/8,15   (ISIN: NL0013367204)
Ook dit certificaat vergt nu een evengrote investering als de aandelen. TomTom noteert nu €7,50 en het koersverloop is volatiel. Het mooie aan het certificaat is dat de ondergrens op €6 ligt. En hoewel alles op de beurs mogelijk is, ligt er een heel sterk vangnet onder TomTom. Alleen al de direct beschikbare liquide middelen en de €910 miljoen die de verkoop van het onderdeel Telematics op zal leveren, vertegenwoordigen samen een waarde per aandeel van ruim €5. Die prijs is TomTom dus theoretisch sowieso waard. In dit geval geldt dat in september een uitkering van €8,15 volgt (8% winst) zolang het aandeel tussentijds nooit meer dan 20% van de huidige waarde verliest. Dit is een goed voorbeeld van optimale invulling van de visie.

Galapagos Rendement Certificaat Sep'19 65/104,25   (ISIN: NL0013367188)
Een prachtig certificaat voor iedere belegger die Galapagos bezit of overweegt aan te schaffen. Want waar het biotech-aandeel beleggers de afgelopen jaren bovenmatig plezierde, bleef de koersstijging de afgelopen maanden uit. Galapagos schommelt zijwaarts. Veel hangt uiteraard af van berichten rondom het kandidaat-medicijn Filgotinib, wat hopelijk eind dit jaar wordt 'gefiled' bij de FDA. Het certificaat is goed nieuws voor beleggers. Want indien Galapagos de komende 6 maanden boven €65 blijft handelen en nooit meer dan 28% daalt, dan volgt een uitkering van €104,25. Een winst van dik 15% die je ook verdient als het aandeel niet van z'n plek komt of beperkt daalt.

Voor meer informatie over deze en andere Rendement Certificaten: ga naar www. bnpparibasmarkets.nl/rendementcertificaten

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 jan 16:32 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, ASML, Intel, Carrefour

22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!

Het laatste beursnieuws