AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Ole Hansen vrijdag, 26 augustus 2022 18:13

Weersproblemen en energiecrisis doen grondstoffen stijgen

De grondstoffensector blijft zich herstellen nu de Bloomberg Commodity Index meer dan de helft terugwint van wat het verloor tijdens de correctie in juni en juli. In de meeste sectoren was er winst, aangevoerd door de landbouw, waar de weersproblemen de kosten van koffie en de drie belangrijkste gewassen - vooral maïs - deden stijgen.

 

Industriële metalen kregen een boost van China's aanhoudende inspanningen om haar verzwakkende economie te ondersteunen door de aankondiging van meer stimuleringsbeleid, waardoor er worden gepompt in infrastructuurprojecten. De energiesector kreeg steun van stijgende gasprijzen die de vraag naar diesel opdreven en Saudi-Arabië dat stelde dat OPEC+ de productie zou kunnen verlagen om de volatiele markten te stabiliseren.

 

Op de financiële markten bereikte de dollar een nieuw hoogtepunt in 20 jaar ten opzichte van de euro doordat de Europese energiecrisis de economische vooruitzichten voor de regio onder druk blijven zetten. De Amerikaanse aandelen tuimelden omlaag en de obligatierente steeg in de aanloop naar de toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, waar vrijdag reikhalzend naar werd uitgekeken. Daarin zal hij naar verwachting zijn vastberadenheid herhalen om de inflatie terug te dringen door de rente te blijven verhogen. Inflatiebestrijdingsmaatregelen waren de belangrijkste drijfveer achter de recente correctie in grondstoffen.

 

Globaal genomen blijven wij echter van mening dat grondstoffen de tegenwind van een economische vertraging kunnen weerstaan, waarbij het aanbod van de belangrijkste grondstoffen evenzeer op de proef wordt gesteld. Op lange termijn zullen de onderinvesteringen, de verstedelijking, de groene transformatie en de deglobalisering grondstoffen ondersteunen. Op korte termijn zullen de prijzen waarschijnlijk steun ondervinden van de zich ontvouwende energiecrisis in Europa, de door de Russische sancties veroorzaakte verstoringen van het aanbod, de ongunstige weersomstandigheden die nieuwe bezorgdheid over de voedselvoorziening wekken, en de inspanningen van China om zijn economie te ondersteunen.

 

Verkopers van ruwe olie twijfelen

Hoewel de macro-economische vooruitzichten uitdagend blijven als gevolg van de lagere groeivooruitzichten en de recente kracht van de dollar, zijn de markten voor ruwe olie en de producten er de afgelopen week toch in geslaagd om sterk op te veren. De energiecrisis in Europa blijft doorgaan, waarbij de gas- en elektriciteitsprijzen zijn gestegen tot niveaus die gemeten in dollars per vat ruwe-olie-equivalent overeenkomen met respectievelijk $530 en $1.400 per vat. De jongste stijging is het gevolg van de lage waterstand in de Rijn en van de aankondiging van Gazprom dat de Nord Stream 1 pijpleiding vanaf 31 augustus drie dagen dicht zal gaan wegens onderhoud.

 

Mocht Gazprom (president Poetin) beslissen om de pijplijn gesloten te houden na afloop van het onderhoud, dan blijft het risico op verdere pieken bestaan - waardoor de reeds grote prijskloof tussen gas en ruwe olie nog groter wordt. Een ontwikkeling die een reeds zeer zichtbare stijging van de vraag naar op brandstof gebaseerde producten, met name diesel en later dit najaar ook stookolie, ten koste van gas, nog verder zal ondersteunen. Deze omschakeling van gas naar brandstof heeft het recente herstel ondersteund, waarbij de VS twee weken geleden een recordhoeveelheid diesel hebben verscheept naar energiebehoeftige klanten die op zoek zijn naar alternatieven voor de Russische leveringen.

 

Maar de aanleiding die ruwe olie de afgelopen week uiteindelijk hoger deed stijgen, waren opmerkingen van de Saudische minister van Energie en andere OPEC-leden. Deze opmerkingen wezen op mogelijke productieverlagingen na een recente en groeiende discrepantie tussen dalende futuresmarkten en een fysieke markt die nog geen zwakte heeft laten zien. Een discrepantie die wij de voorbije weken ook hebben opgemerkt, waarbij futures voor ruwe olie werden verkocht als een indekking tegen een economische vertraging, met weinig aandacht voor de fysieke markt en haar huidige prijsondersteunende vraag- en aanbodfundamenten.

 

Bron: Saxo Groep

 

Stijgende graanprijzen en sterke dollar wakkeren zorgen over voedselvoorziening opnieuw aan
Amerikaanse maïs bereikte een hoogste punt in twee maanden. De Bloomberg Commodity Grain Index is met 12% gestegen na de correctie van mei tot juli, die tijdelijk hielp om de zorgen over een wereldwijde voedselcrisis te verminderen.

 

Nu het slechte weer de productie blijft beïnvloeden en de Oekraïense export nog steeds ver onder het niveau van voorgaande jaren ligt, beginnen de genoemde zorgen echter opnieuw de kop op te steken - niet het minst gezien de recente stijging van de dollar, die de zaken voor kopers van granen in lokale valuta alleen maar erger heeft gemaakt.

Industriële metalen vinden steun in China
Industriële metalen, aangevoerd door staal, aluminium en zink reageerden positief op het nieuws dat de Chinese regering haar inspanningen heeft opgedreven om de economie te ondersteunen. De Chinese Staatsraad kondigde een stimuleringspakket van 1 biljoen yuan ($146 miljard) aan, waarvan 300 miljard naar infrastructuurprojecten gaat. Daardoor wordt het bedrag dat de regering heeft toegezegd voor projecten die de vraag naar industriële metalen zullen stimuleren, verdubbeld.

Na een periode van een trading range tussen $3,55 en $3,73 brak koper vrijdag door de weerstand en zou nu kunnen mikken op $3,85/lb, maar het zal waarschijnlijk een rally boven $4/lb vereisen voordat speculanten, die het metaal sinds april met een short bias hebben verhandeld, zullen terugkeren naar een netto long.

 

De primaire focus blijft gericht op China en op de vraag of de genoemde stimuleringsmaatregelen sterk genoeg zullen zijn om voldoende steun te bieden voor een voortzetting van de opwaartse push.

Bron: Saxo Groep

Goud wist een kleine opleving te realiseren, maar over het geheel genomen bleef het de recente strijd voortzetten, te midden van tegenwind van een sterkere dollar en stijgende obligatierentes. Goudhandelaren maakten zich vrijdag zorgen dat een havikachtige verklaring van Fed-voorzitter Powell in Jackson Hole de dollar en de rentes extra kracht zal geven, waardoor goud mogelijk tot onder de steun op $1729 wordt gestuurd.

Wij blijven bij ons standpunt dat de markt te optimistisch is in de veronderstelling dat de centrale banken erin slagen de inflatie terug te brengen tot de niveaus die thans worden voorspeld. Een dergelijk scenario zou de vooruitzichten voor rente- en groeigevoelige aandelen bemoeilijken, waardoor de behoefte aan tastbare activa zoals goud en grondstoffen in het algemeen toeneemt om een periode van lage groei en hoge inflatie te doorstaan.

Aardgas, nu de grootste component in de Bloomberg Commodity index
De BCOM-index behoort samen met de S&P GSCI en de DBIQ Optimum Yield Diversified Commodity Index tot de zwaargewichten binnen de wereldwijde beleggingssector voor grondstoffen. De index volgt het rendement van 23 belangrijke grondstoffenfutures en streeft naar een blootstelling van een derde in de belangrijkste sectoren van energie, metalen en landbouw. De doelgewichten worden eenmaal per jaar in januari vastgesteld en als de prijzen in de loop van het jaar aanzienlijk verschuiven, vindt pas in januari van het volgende jaar een herweging plaats.

Door een verbazingwekkende stijging met 160% van de Amerikaanse aardgasfutures tot nu toe is het gewicht ervan meer dan verdubbeld van 8% tot 17,2%. Het is voor het eerst in de geschiedenis de grootste component in de BCOM-index geworden - meer dan het dubbele van WTI en Brent samen.

 

(Deze update is geschreven vóór de Jackson Hole-toespraak van vrijdag van Federal Reserve Chair Jerome Powell)

 

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

december 6, 2022

Aandelen FlatexDeGiro 37% in het rood!

december 6, 2022

Groeiaandelen spoedig weer koopwaardig.

december 6, 2022

Porsche AG naar de DAX | 6 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 5, 2022

Business Class | Aflevering 4 december 2022 | Wierda Vermogensbeheer

Columns

Nieuw
06 dec 18:21 Nico Inberg

Exor in de AEX voor Just Eat Takeaway

06 dec 14:58 Nico Inberg

Flatex DeGiro: -37% en wat nu?

06 dec 12:11 Redactie

Tien waanzinnige voorspellingen Saxobank

06 dec 10:56 Shaun Stevens

Beleggen in alternatief vastgoed

06 dec 09:33 Bas Heijink

NASDAQ: herstel ten einde?

Het laatste beursnieuws