Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Krap aanbod bestrijdt recessierisico’s voor belangrijke grondstoffen

Krap aanbod bestrijdt recessierisico’s voor belangrijke grondstoffen
4 okt 2022 om 07:24

De grondstoffensector handelde in september ongeveer 7% lager, waarbij de dip werd gedreven door sectoren die afhankelijk zijn van groei, zoals energie en industriële metalen, in reactie op de verslechterende vooruitzichten voor de wereldwijde groei. Deze verslechtering werd aangevoerd door de zwakte van China, als gevolg van langdurige blokkades, en Europa dat verwikkeld blijft in een historische energiecrisis. Bovendien waren we getuige van een maand van onrust op de financiële markten onder impuls van een stijgende dollar en handelaren die de obligatierente sterk opdreven in afwachting van verdere renteverhogingen door de centrale banken, onder leiding van de Amerikaanse Federal Reserve. Dat schrijft Ole Hansen in zijn wekelijkse grondstoffenoverzicht.

Fed verhoogt de rente

Hoewel de kracht van de Amerikaanse economie en het inflatieniveau de aanpak van de Amerikaanse Federal Reserve blijven ondersteunen, is het belangrijk om de impact van haar acties op de wereldeconomie te begrijpen, aangezien verschillende landen en regio’s reeds een sterke vertraging kennen. Een vertraging die in veel gevallen is versneld doordat de VS de inflatie exporteert via hun snel stijgende munt, die samen met de stijgende rente op opties de lokale valuta’s nog meer onder druk heeft gezet, waardoor een potentiële vicieuze cirkel is ontstaan.

Nu de reële effectieve wisselkoers van de dollar op het hoogste niveau sinds 1986 staat en het rendement op Amerikaanse Treasuries de pan uit rijst, is het effect op de wereldwijde obligatiemarkten duidelijk: de rendementen stijgen en de valuta’s storten in – waardoor een niveau van verhoogde instabiliteit ontstaat in landen van het Verenigd Koninkrijk en binnen de Europese Unie tot China en opkomende markten waar de rente wordt verhoogd (hoewel de lokale omstandigheden veel zwakker zijn).

Allemaal ontwikkelingen die ons snel in de richting duwen van een piek in de VS, van waaruit de dollar en de rente een plateau zullen bereiken alvorens weer lager te gaan. Maar of er iets doorbreekt voordat de FOMC zijn toon verandert, valt nog te bezien, maar het risico voor de financiële stabiliteit, zoals vorige week in het VK, is reëel en kan de vooruitzichten voor verschillende grondstoffen beïnvloeden, vooral voor beleggingsmetalen als goud en zilver.

Grondstoffensector signaleert nog steeds krapte ondanks grote correctie

Meerdere onzekerheden, zoals de aanhoudende volatiliteit en de dalende liquiditeit, zullen de meeste grondstoffen in de aanloop naar het jaareinde blijven beïnvloeden. Hoewel de recessietrommels steeds luider zullen blijven slaan, is het onwaarschijnlijk dat de sector een grote terugslag zal krijgen voordat hij in de loop van 2023 weer op gang komt. De meest recente actie van de FOMC en de daaropvolgende sterkte van de dollar heeft de markt een stap dichter bij de ‘havikspiek’ gebracht – die mogelijk ergens in het laatste kwartaal van 2022 zal plaatsvinden. Zodra dat gebeurt, kan een volgende piek in de dollar en de rente op opties een deel van de recente tegenwind in de markt verminderen, waardoor de focus weer komt te liggen op de bezorgdheid over het aanbod.

Onze prognose voor stabiele of mogelijk zelfs hogere prijzen, geleid door sterke punten in belangrijke grondstoffen in de drie sectoren energie, metalen en landbouw, zal worden gedreven door sancties, kosteninflatie in de toeleveringsketen, ongunstige weersomstandigheden, weinig investeringslust en aanhoudende krapte in veel belangrijke grondstoffen, van diesel en benzine tot granen en industriële metalen.

Na de correctie van individuele grondstoffen vanaf hun recente pieken – van 12% voor de belangrijkste voedingsmiddelen, zoals maïs, tarwe, koffie en suiker, tot 77% voor nikkel – zou de zware verkoop, gedreven door bezorgdheid over groei en vraag, de krapte in de markt gewoonlijk verminderen. Als we echter kijken naar de spread tussen het termijncontract en het contract dat over 12 maanden afloopt, zien we dat de meeste markten nog steeds in backwardation handelen – een maatstaf voor hoe agressief handelaren de prijzen opbieden om onmiddellijke levering te garanderen.

Goud vindt een nieuw bod op geopolitieke risico’s en algemene marktturbulentie

Goud veerde op van belangrijke steun op $1618, 50% retracement van de rally van 2018 tot 2020, met de focus nu op de kritieke weerstandszone naar 1.680-1.700 die het vertrekpunt is voor deze laatste beweging in de bearmarkt. Terwijl de wereldwijde obligatierente en de USD de weg zullen blijven wijzen als samenvallende indicatoren, heeft de markt relatief goed stand gehouden. Goud wordt gesteund door geopolitieke zorgen – een daarvan is de nucleaire dreiging van Poetin – en beleggers die zich steeds meer zorgen maken over de hawkish acties van het FOMC en hoe dit de valuta- en obligatiemarkt kan breken. Speculanten houden een zeldzaam netto short in COMEX goudfutures en elke verdere versterking zal leiden tot shortdekking, terwijl het totale bezit in ETF’s die door edelmetaal worden ondersteund, is gedaald tot een dieptepunt in 30 maanden, een niveau van waaruit nieuwe vraag kan ontstaan zodra de technische en/of fundamentele vooruitzichten vriendelijker worden.

Aluminium schiet hoger op zorgen over Russisch aanbod

Ondertussen kreeg zilver wat relatieve steun van een herstellende industriële metaalsector. Dit werd geleid door een intraday recordpiek in aluminium, nadat een rapport meldde dat de London Metal Exchange als optie onderzocht of en onder welke omstandigheden zij een verbod zouden kunnen instellen op Russisch metaal dat via de beurs wordt verhandeld. De plotse uitbarsting – die in mindere mate werd herhaald in zink, nikkel en koper – hielp de sector uit een dieptepunt van drie maanden te klimmen. Een dergelijke maatregel van de LME om de Russische aanvoer te blokkeren, zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de wereldwijde metaalmarkten, gezien het belang ervan, samen met China als belangrijke leverancier.

Na een aanzienlijk deel van de sprong van juli tot augustus te hebben teruggenomen, slaagde HG-koper erin opnieuw enige steun te vinden in de buurt van $3,25 per pond. In dit stadium hangt het vooruitzicht op een sterker herstel echter af van een succesvolle doorbraak van de weerstand, beginnend bij $3,52 per pond en gevolgd door $3,70 per pond.

Beren in ruwe olie twijfelen aan OPEC+ vergadering

Ruwe olie stevende af op zijn eerste (zij het kleine) wekelijkse winst in vijf weken, maar ook op de eerste kwartaaldaling sinds Q1 2020. De markt blijft last houden van krachten die de prijzen in tegengestelde richtingen trekken. Terwijl de sterke dollar, de stijgende rendementen en de aanhoudende lockdowns in grote Chinese steden de bezorgdheid over de vraag hebben aangewakkerd, blijft het risico voor het aanbod een ondersteunend thema. Die focus kwam deze week terug toen OPEC+ zei dat een productieverlaging zou worden besproken tijdens de vergadering van volgende week met Rusland, dat een verlaging van 1 miljoen vaten per dag voorstelt – een verlaging waaraan zij waarschijnlijk niet veel zullen bijdragen, aangezien zij al onder hun quotum produceren. Bovendien kan de combinatie van Russische sancties, een nakend EU-embargo en bespreking van een prijsplafond, de VS die uiteindelijk hun verkoop uit strategische reserves pauzeren en nieuwe VS-sancties om het vermogen van Iran om ruwe olie te exporteren in te perken, de neerwaartse risico’s blijven temperen.

Alle ontwikkelingen hebben ons doen geloven dat een dieptepunt in ruwe olie eerder vroeger dan later kan worden gevonden, waarbij Brent dan terugkeert naar een bandbreedte dichter bij $95 dan bij de huidige $85 per vat.

Tarwe op kop in september door zorgen over export Oekraïne

De graansector handelde voor een tweede maand op rij hoger, aangevoerd door tarwe uit Chicago en Parijs – beide ondersteund door het aanhoudende risico van een verscherping van het conflict in Oekraïne, dat de door de VN gesteunde graanexportcorridor door de Zwarte Zee in gevaar brengt. De Oekraïense export bereikte 0,9 miljoen ton in augustus, ongeveer 2,7 miljoen ton minder dan vorig jaar, en dat tekort kan groter worden in september – normaal gesproken de drukste maand voor de Oekraïense export, die vorig jaar 4,6 miljoen ton bereikte.

Terwijl Rusland waarschijnlijk een record tarweoogst zal produceren, heeft de Oekraïense president Zelenskiy gewaarschuwd dat Rusland de weg bereidt voor een poging om de stromen uit Oekraïne, een andere belangrijke leverancier van hoogwaardige tarwe aan de wereldmarkt, te verstoren. Het tarwecontract voor december dat in Chicago wordt verhandeld, handelde vrijdag boven $9 per bushel, ruim onder de paniekpiek van $13,63 per bushel die werd gezien in de nasleep van de Russische invasie, maar nog steeds ruim boven het gemiddelde van minder dan $6 per bushel dat in de afgelopen tien jaar werd gezien. Laat op vrijdag na de publicatie van deze update was de markt in afwachting van twee belangrijke rapporten van het Amerikaanse ministerie van Landbouw – een driemaandelijks voorraadrapport, dat betrekking heeft op alle belangrijke Amerikaanse granen, en een productie-update van alle tarwesoorten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.