Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waterstof: Langetermijn belegging of gebakken lucht?

Waterstof: Langetermijn belegging of gebakken lucht?
5 aug 2022 om 07:35

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

Toen we iets minder dan 18 maanden geleden in maart 2021 de VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF lanceerden, was onze timing verre van perfect. Achteraf gezien deden we dat op het moment dat er veel interesse was in technologiebedrijven en schone technologie in het bijzonder: dit optimisme verdampte in de marktroutine van 2022.

Het gevolg? Onze waterstof-ETF is flink gedaald in prijs, net als de grotere technologiemarkt.

En toch is er ook veel vooruitgang geboekt in de zoektocht naar manieren om waterstof onderdeel uit te laten maken van de koolstofneutrale economie van de toekomst, als gedeeltelijke vervanging van fossiele brandstoffen. Dat zorgt ervoor dat waterstof belangrijker wordt als langetermijn belegging dan toen we de ETF lanceerden, alhoewel de aandelen zelf aanzienlijk goedkoper zijn.

‘Groene’ waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de hoeveelheid CO², omdat het wordt geproduceerd door middel van elektrolyse. Daarbij wordt geen CO² uitgestoten, als het wordt geproduceerd met hernieuwbare energie. Daarnaast kan waterstof bepaalde gaten in het toekomstige energiespectrum opvullen vanwege de hoge energiedichtheid en andere specifieke kwaliteiten. Dat betekent dat het een levensvatbare brandstof is voor zware transportvormen, zoals vrachtwagens en vliegtuigen, evenals voor de productie van staal en bepaalde verwarmingsvormen.

Regeringen hebben groot vertrouwen in waterstof. Dat is goed terug te zien in het doel van de EU om in 2030 40 GW aan elektrolytische cellen geïnstalleerd te hebben. En hoewel groene waterstof nu nog minder dan 0,1% van de wereldwijde energiemix uitmaakt, kan dit volgens sommige schattingen tot 2050 uitgroeien tot een kwart.1

Een aantal grote bedrijven doen al aanzienlijke investeringen en stellen ’s werelds meest overvloedig aanwezige gas centraal in hun energietransitieplannen. Deze initiatieven worden inmiddels duidelijk ook omgezet in actie. In 2022 zijn er concrete plannen om waterstofproducten en -bedrijven te ontwikkelen.

Airbus heeft bijvoorbeeld in 2020 aangekondigd dat ze in 2035 een CO²-neutraal, commercieel vliegtuig op de markt willen brengen. Ze zijn in 2022 begonnen met het testen van de waterstoftechnologieën die vereist zijn voor een A380-vliegtuig. Toch lijkt het erop dat ze voorbij worden gestreefd door een klein Nederlands bedrijf, Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System, dat in 2028 een passagiersvliegtuig voor 40-80 mensen van Amsterdam naar Londen wil laten vliegen. Dat is al over zes jaar.

In de staalsector wil H2 Green Steel waterstof gaan inzetten om de CO²-uitstoot in de staalproductie met 95% te verlagen. Dit is een van de moeilijkste sectoren om CO²-neutraal te krijgen. Onlangs hebben ze een vergunning gekregen om hun eerste vestiging te bouwen in Boden, in het noorden van Zweden.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


En als laatste heeft Shell, een van de grootste olie- en gasleveranciers, recent aangekondigd dat ze in Rotterdam de eerste groene waterstoffabriek gaan bouwen.

Bovenop de klimaatcrisis is de verschrikkelijke invasie van Rusland in Oekraïne nog een andere belangrijke factor die groene waterstof centraler stelt in ons leven. Door de oorlog is elk land zich nu bewust van de risico’s van energiezekerheid. Nu Rusland energie als wapen inzet, is groene waterstof een energievorm die binnen de grenzen van een land kan worden geproduceerd.

Voor die beleggers die denken dat nu een goed moment is om te beleggen in waterstof vormt de VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF de beste en zuiverste ETF om dat te doen. In zo’n jonge sector zijn er nog geen bedrijven die al hun omzet al uit waterstof kunnen halen. Maar onze ETF volgt de bedrijven die ten minste de helft van hun omzet halen uit producten en diensten die gerelateerd zijn aan het groene gas.

1 BNEF Hydrogen Economy Outlook.

VanEck Asset Management B.V., de beheermaatschappij van VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF (de “ETF”), een subfonds van VanEck UCITS ETFs plc, is een UCITS-beheermaatschappij onder Nederlands recht en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ETF is geregistreerd bij de Central Bank of Ireland en volgt een aandelenindex. De waarde van de ETF-assets kan fluctueren. Dit is grotendeels het gevolg van de gehanteerde beleggingsstrategie. Als de waarde van een onderliggende index daalt, daalt ook de waarde van de ETF.

Beleggers moeten het prospectus en de essentiële beleggersinformatie raadplegen voordat ze in een fonds gaan beleggen. Deze documenten zijn kosteloos in het Engels verkrijgbaar via www.vaneck.com of bij de beheermaatschappij.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.