fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Stefaan Casteleyn - dinsdag, 18 december 2018 15:00

Wat zijn de favoriete Belgische aandelen van de analisten?

Als aandelenbeleggers kijken we steeds uit naar de favorietenlijstjes van de financiële analisten voor het nieuwe jaar. Zijn de analisten alwetend ? Ik vrees dat we allemaal het antwoord kennen: zoals de andere stervelingen op deze aardbol durven ze zich wel eens vergissen. Dit is zeker gebeurd bij de aanvang van 2018. De 10 favoriete Belgische aandelen van de financiële analisten hebben een gemiddeld rendement behaald van -14,2 %. Uiteraard een heel ontgoochelend resultaat. 2018 is algemeen een heel moeilijk beleggingsjaar geworden. Zo stond zelfs de index van Hedge Funds (waar toch alle mogelijke vormen van beleggingen samen komen) eind oktober op -8 %. Het slechtste resultaat sinds 2008.

Moeten we dan rekening houden met de analistenlijstjes voor 2019 ? Het lijkt wat contradictorisch maar waarschijnlijk op dit ogenblik juist wel. Als ervaren beleggers beseffen we dat Mr. Market manisch-depressief is. Soms is hij bereid onzinnige prijzen te betalen voor zelfs minderwaardige aandelen en soms verkoopt hij fantastische aandelen ver onder de reële waarde. Op dit ogenblik neigt Mr. Market meer naar pessimisme. Er zijn dus koopjes te doen en de analisten kunnen ons minstens aanduiden waar deze mogelijk verscholen liggen.

Het favoriete Belgische aandeel van de financiële analisten is Melexis. Niet minder dan 9 van de 15 analistenteams die de krant De Tijd heeft gecontacteerd, schuiven Melexis naar voor. De redenen die worden aangehaald zijn de sterke balans (Melexis heeft geen schulden), de superieure marge (45 % bruto), het stevige dividend en de huidige waardering (koers/winstverhouding van 15) die zelden zo interessant is geweest. De analisten gaan er van uit dat de chips van Melexis inderdaad zullen bijdragen aan de transformatie van de autosector. De trend  naar zuinigere (meer en meer elektrisch), zelfrijdende (assisted driving) en comfortabeler auto’s betekent dat het aantal chips per auto nog substantieel zal toenemen. Melexis zit op de eerste rij om deze chips te leveren. Op dit ogenblik bevat iedere nieuwe auto die wereldwijd wordt geproduceerd, gemiddeld 10 chips van Melexis. Een nieuwe BMW 7-reeks bevat er een 30-tal. Een gemiddelde elektrische auto bevat 3 keer zoveel chips als een conventionele auto. De vooruitzichten zijn zelfs goed als het aantal geproduceerde auto’s zal dalen (omdat nieuwe auto’s gemiddeld meer chips bevatten).Alles lijkt er op te wijzen dat dit het ideale ogenblik is om de depressieve Mr. Market zijn aandelen Melexis afhandig te maken.

Mr. Market is verder behoorlijk depressief over de vooruitzichten van ’s werelds grootste brouwer: AB Inbev. Dit aandeel zag dit jaar de beurswaarde met een derde verdampen en het aandeel noteert nog maar net boven de helft van de topkoers van 120 € die in 2014 werd gehaald. Dit jaar is AB Inbev is in een “perfecte storm” terechtgekomen.  Dit met tegenvallende inkomsten in Latijns-Amerika en andere groeimarkten, de veranderende smaak van de consument in de V.S. en Europa die steeds meer voor speciale bieren kiezen, stijgende grondstoffenprijzen en een toenemende aandacht voor de grote schuldpositie. Om deze reden werd dan ook het dividend gehalveerd. Toch wel een schok voor een bedrijf dat als een veilige belegging werd gepercipieerd. Maar in 2019 kan de aandacht misschien terug op het stabiele karakter van de biermarkt in het algemeen komen. De pilsbieren mogen voor AB Inbev dan wel heel belangrijk zijn, het bedrijf is fors aanwezig in de groeimarkten van alcoholvrij bier, premium brands (o.a. Stella !) en bouwt het gamma aan speciale bieren gestaag uit. Betreffende de schuldpositie is deze juist door de dividendverlaging juist beter beheersbaar en mag toch niet vergeten worden dat de laatste schulden zijn aangegaan voor de overname van SAB Miller waar de synergie-effecten de volgende jaren juist naar boven zullen komen. Begrijpelijk dat de analisten AB Inbev op plaats 2 zetten. Een garantie is dit jammer genoeg niet. Vorig jaar stond AB Inbev op de eerste plaats. Maar nu lijkt het aandeel toch echt wel heel laag geprijsd.


Bekijk hier de live koersen


Barco heeft de afgelopen jaren een forse margeverbetering gekend. Deze zet zich trouwens nog verder richting 13 tot 14 % doch de analisten gaan er van uit dat zich hier in 2019 ook een groeiverbetering aan zal toevoegen. Vooral voor het snelst groeiende en meest winstgevende product Clickshare (een draadloos apparaat om in conferenties presentaties en films te gebruiken) zou deze groei moeten ondersteunen. Doch ook nieuwe producten voor controlekamers, operatiekwartieren en de transitie van lamp- naar laserprojectie in digitale cinema moeten resulteren in meer omzet. Ondanks deze groei let Barco op de kosten en heeft 240 miljoen € cash op de balans waardoor dit tevens een opmerkelijk veilig aandeel is.

Het volgende aandeel dat verder in de lijst voorkwam is X-Fab. Dit aandeel met Belgische referentieaandeelhouders, een BE-isincode en een Belgische hoofdkwartier noteert voor een voor mij onbegrijpelijke reden op Euronext Parijs waardoor het voor de Belgische analisten als een “buitenlands” aandeel wordt gezien. X-fab noteert onder zijn boekwaarde, heeft een nettokaspositie van 1,05 € per aandeel, 6 performante fabrieken en de referentieaandeelhouders hebben recent tot tweemaal toe aandelen bijgekocht. Dit gemiddeld aan duidelijk hogere koersen dan u X-Fab nu van Mr. Market kan kopen. Begrijpelijk dat de financiële analisten X-fab naar voor schuiven. Maar opnieuw, vorig jaar stond X-Fab op plaats twee bij de favoriete buitenlandse aandelen. Het aandeel verloor sindsdien bijna de helft van zijn waarde. Er bestaan dus geen garanties maar het zou me toch wel heel sterk verbazen moest X-Fab einde 2019 niet (substantieel) hoger noteren dan de huidige waardering.

Hakt de groeivertraging nu echt zo sterk in op de omzet- en winstcijfers ? Of is er inderdaad sprake van een veel te pessimistische Mr. Market die mooie aandelen veel te goedkoop van de hand doet ? Ik denk het alvast, maar de “proof of the pudding” zullen we tijdens het resultatenseizoen krijgen.

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 2, 2020

Dollar komt onder druk te staan

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet

01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?