Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat kan de Bank of England doen?

Wat kan de Bank of England doen?
29 sep 2022 om 08:05
Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Jeroen Blokland van True Insights.

De financiële markten in het Verenigd Koninkrijk staan op het punt van instorten. Dit heeft geresulteerd in een grafiek die je eerder zou verwachten bij een ineenstortende emerging market economie.

Ondanks dat de kortetermijnrente door het dak gaat gaat de Britse pond ook omlaag en staat deze in de buurt van een all time low tegenover de dollar.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Turbulentie

De UK markten kwamen in zwaar weer terecht nadat de minister van Financiën Kwarteng de inkomstenbelasting verlaagde. Daarnaast volgde nog een andere serie met belastingverlagingen waaronder minder belasting op het verkopen van vastgoed.

Met een inflatie die boven de 10% staat en daar waarschijnlijk zal bijven de komende maanden betekent dat meer stimulerende maatregelen van de overheid de inflatieverwachtingen eerder zullen aanwakkeren.

De dag voor de aankondiging van de regeringsplannen verhoogde de Bank of England de rente nog met een half procent, omdat 'de verwachting van een sterkere vraag  waarschijnlijk de inflationaire druk zal doen toenemen op de middellange termijn'.

Ook de ECB en het IMF  hebben al laten weten dat de overheidsinspanningen om de energiecrisis af te weren zorgelijk zijn, en verzochten de stimulus tot een minimum te beperken om de inflatie niet verder aan te jagen.

Markets spooked

De recente ontwikkelingen bevestigen datgene wat je al kon zien aankomen. Centrale banken moeten nu actie ondernemen om het herstel van koopkracht dat overheden willen gaan invoeren, te neutraliseren.

De financiële markten verwachten nu een rentestijging van 145 basispunten tussen nu en half november, ervan uitgaande dat er wellicht een tussentijdse extra rentestap gezet zal worden. Dit is exact omgekeerd aan wat er tijdens covid gebeurde, toen centrale banken en overheden juist samenwerkten om de economische situatie toen te redden.

FX interventie?

De negatieve spiraal waarin de Britse pond nu zit, met de stijgende rente daarbij, moet gebroken worden om een verdere meltdown te voorkomen. Vorige week trachtte de Bank of Japan de dalende yen te stoppen via interventies in de valutamarkt.

De Bank of England zou dat ook kunnen doen maar heeft, zie onderstaande grafiek, eigenlijk niet de ammunitie daarvoor.

De Bank of England heeft ruwweg voor USD 108 miljard aan buitenlandse deviezen, wat slechts 3% van hun eigen GDP is. Japan bijvoorbeeld heeft 28% aan GDP aan buitenlandse deviezen en Zwitserland 110%.

Dus als de grote beleggers de Britse pond gaan behandelen als een EM currency, heeft de Bank of England geen schijn van kans om die aanval tegen te gaan.

Meer rente geven

Daarom is het enige dat de BofE kan doen de rente te verhogen en dan maar hopen dat de markt zich op die hogere rente focust in plaats van op de plannen van de regering Truss.

De obligatierente op Britse staatsobligaties staat inmiddels even hoogt als die op de Amerikaanse, ondanks het feit dat het bijna zeker is dat de Britten in een recessie terechtkomen.

Euro in het zelfde schuitje

Overigens zit de eurozone in hetzelfde schuitje. De Europese overheden gooien het ene na het andere reddingspakket naar hun burgers om de koopkracht te herstellen. Niet erg voor landen als Nederland en Duitsland maar voor Italië is dat een ander paar mouwen.

De nieuwe regering daar, onder leiding van de rechtse partij van Giorgia Meloni, zal waarschijnlijk extra stimuleringsmaatregelen nemen, waardoor de ECB met hetzelfde euvel geconfronteerd wordt als de BofE. Zelfs als de rente omhoog gaat in de eurozone is het waarschijnlijk dat de euro eerst verder zal terugzakken.

De tienjarige rente in Italië staat nu al op 4.60% en de spread tussen Duitsland en Italië die nu al bijna 250 basispunten is brengt het TPI mechanisme van de ECB in stelling. Als de ECB hiermee gaat beginnen zal dit de euro verder onder druk zetten.


Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Jeroen Blokland van True Insights. Meer weten daarover? Ga dan naar www.true-insights.net.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.