Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - woensdag, 10 oktober 2018 11:27

Wat is beleggen in discount certificaten?

-Advertorial-

 

 

Beleggen in Discount Certificaten

Wilt u kunnen profiteren van een geringe koersbeweging van een aandeel of index? Waarbij een stabiel koersverloop van de onderliggende waarde juist positief is voor de performance van het beursproduct? Ontdek dan de Discount Certificaten van Commerzbank!

Met een Discount Certificaat kunt u voordeel behalen bij een bescheiden marktbeweging van de onderliggende waarde van het certificaat. Dit kan omdat de onderliggende waarde van het certificaat indirect met korting gekocht kan worden. De maximaal mogelijke performance van het certificaat is echter gelimiteerd. Een aantrekkelijk rendement kan hierdoor behaald worden als de prijs van de onderliggende waarde stijgt of zijwaarts beweegt.

Deze producten zijn bedoeld voor actieve en ervaren beleggers die de risico’s van deze producten voldoende kunnen inschatten.

Klik hier voor het overzicht Discount Certificaten


Werking Discount Certificaat

Met een Discount Certificaat kan de onderliggende waarde van het certificaat indirect met korting gekocht worden. Er kan geprofiteerd worden van toekomstige koersbewegingen van een onderliggende waarde, waarbij minder geïnvesteerd moet worden in het Discount Certificaat dan een rechtstreekse investering in de onderliggende waarde.

Na vervaldag wordt de slotkoers gemeten op de peildatum van de onderliggende waarde aangepast voor de ratio uitbetaald. De ratio is een deelfactor om het certificaat een lagere absolute waarde te geven. In tegenstelling tot een rechtstreekse aankoop van de onderliggende waarde is er een maximale performance die behaald kan worden met een Discount Certificaat. Dit niveau wordt vastgesteld bij de uitgifte van het product en bepaalt het maximale bedrag dat op de peildatum van het product uitbetaald kan worden.

Eigenschappen:

  • Onderliggende waarde: de waarde van een beursproduct is afgeleid van een onderliggende waarde. Typische onderliggende waarden zijn aandelen, indices, valuta, edelmetalen en grondstoffen.
  • De cap bepaalt het maximaal mogelijk rendement dat behaald kan worden met een Discount Certificaat.
  • De ratio is een deelfactor en geeft het certificaat een lagere absolute waarde.
  • Maximale Uitbetaling: dit is het maximale bedrag dat uitgekeerd kan worden per certificaat. De maximale uitbetaling kan berekend worden door de Cap te delen door de ratio van het certificaat
  • De peildatum: om de terugbetaling te bepalen, wordt de slotkoers van de onderliggende waarde op de peildatum gebruikt.
  • Laatste handelsdag: dit is de laatste dag dat u het beursproduct kunt verhandelen. Opgelet: deze kan anders zijn dan de peildatum.

Klik hier voor meer informatie over de algemene werking van beursproducten


Uitbetaling Discount Certificaat

Noteert de onderliggende waarde op de peildatum op of boven de Cap, dan wordt het maximale bedrag uitgekeerd. Noteert de onderliggende waarde onder de Cap, dan wordt de aflossing berekend door de slotkoers van de onderliggende waarde op de peildatum te delen door de ratio. De maximale uitbetaling kan berekend worden door de Cap te delen door de ratio van het product.

Na vervaldatum wordt de waarde van het certificaat automatisch door Commerzbank uitgekeerd. Er moet echter niet gewacht worden op de vervaldatum van een Discount Certificaat om te profiteren van een eventuele koersstijging. Het beursproduct kan immers elke beursdag verhandeld worden.

Het mogelijke rendement dat een Discount Certificaat kan bieden is afhankelijk van zijn karakteristieken. Een hogere Cap gaat gepaard met een hoger mogelijk rendement, maar ook met een kleinere korting op de prijs van de onderliggende waarde.


Prijsevolutie Discount Certificaat

Een Discount Certificaat kan verhandeld worden voor de afloopdatum van het product. Voor vervaldag volgt de prijs van het product de evolutie van de onderliggende waarde t.o.v. Cap en de resterende looptijd van het certificaat. Verder spelen ook de verwachte volatiliteit, de wisselkoers, het renteniveau en de verwachte dividenden die worden uitgekeerd door de onderliggende waarde gedurende de looptijd van het product een rol in de waardebepaling van het product.

Meer informatie over de prijsevolutie van Discount Certificaten vindt u in de brochure


Voorbeeld Discount Certificaten

Indicatief voorbeeld (zonder kosten of toegepast fiscaliteit)

Deze tabel laat de samenhang tussen de Cap, Discount en het maximaal mogelijk rendement van verschillende Discount Certificaten zien.

De eerste tabel laat een Discount Certificaat op de AEX-index zien die 33 euro kost met een onderliggende AEX-index op 500 punten. De Cap van het product bedraagt 350 punten, waardoor het product met een ratio van 1:10 een maximale uitbetaling van 35 euro geeft. Hierdoor is het maximaal mogelijk rendement 6,1%. Dit cijfer kan berekend worden door de prijs van 33 euro te vergelijken met de maximale uitbetaling van 35 euro.

Het certificaat kan gekocht worden met een korting (Discount) van 34% t.o.v. de onderliggende index. De korting kan berekend worden door de koers van het Discount Certificaat van 33 euro te vergelijken met de koers van de onderliggende waarde, aangepast voor de ratio.

Commerzbank als liquidity provider


Commerzbank is liquidity provider van de Discount Certificaten van Commerzbank. Dit wil zeggen dat Commerzbank onder normale marktomstandigheden en goed functioneren van de technische systemen bied- en laatprijzen afficheert.

U kunt als belegger gemakkelijk zelf controleren hoe goed Commerzbank haar werk doet. Zo afficheert Euronext een “liquidity indicator’ voor elke beursproduct, die aangeeft wat het percentage is dat de uitgever prijzen afficheert voor het product.

Een Discount Certificaat van Commerzbank beoordelen?
U kunt het product via de ISIN code hier opzoeken


De kosten van een Discount Certificaat

Met een investering in een Discount Certificaat moet u rekening houden met verschillende soorten kosten:

  • Spread: het verschil tussen de aan- en verkoopkoers
  • Discount Certificaten keren geen dividend uit, ook niet als de onderliggende waarde dit wel doet
  • (Transactie) Kosten bank/ broker
  • Eventueel verschuldigde belastingen

De risico’s

Discount Certificaten bieden geen kapitaalbescherming. Investeer enkel in producten die bij uw beleggingsprofiel passen en waarvan u de werking volledig begrijpt.

Lees voor een overzicht van de risico’s de brochure, het basisprospectuseventuele supplementen en de definitieve voorwaarde van elk uitgegeven beursproduct.


Hoe aan de slag met Discount certificaten?

Discount Certificaten zijn net als aandelen eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker. Elk Discount Certificaat heeft een unieke ISIN code waarmee u het product in de zoekmotor van uw bank of broker kunt terugvinden.

Wenst u deze producten eerst uit te testen? Voeg de Discount Certificaten toe aan uw eigen portefeuille op de website van Commerzbank Beursproducten. Op deze manier kunt u deze producten live opvolgen in een oefen omgeving.

Klik hier om naar Mijn Portfolio te gaan


Meer informatie over de Discount Certificaten

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

Het laatste beursnieuws