Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarderingen Amerikaanse aandelen extreem hoog

Waarderingen Amerikaanse aandelen extreem hoog
10 sep 2020 om 15:58

De waarderingen voor Amerikaanse aandelen zijn weer waanzinnig hoog. AdvisorPerspectives publiceert maandelijks bovenstaande grafiek op haar website. Voordat de coronacrash begon waren de waarderingen al hoog, maar nu zijn ze nog extremer. Blijkbaar verdisconteren beleggers nog hogere winsten de komende jaren. Het coronavirus is van voorbijgaande aard en alle stimuleringen zoals de explosieve geldcreatie, nog lagere rente, extra soepelere kredietregels, lagere belastingen, nieuwe subsidies etc. zullen de bedrijfswinsten aanjagen. Op basis van 4 waarderingsmaatstaven is de waardering voor de S&P 500 132% boven het langjarig gemiddelde. Hiermee bevindt de waardering zich 3 standaarddeviaties boven het gemiddelde. Oftewel, de kans dat de waarderingen zo extreem zouden worden was uiterst klein. Laat staan de kans dat de waarderingen nog verder oplopen. Één keer eerder kwam het gemiddelde van de 4 waarderingsmaatstaven nog hoger uit en dat was in de laatste fase van de ICT-bubbel. Uitgerekend 20 jaar later is er opnieuw sprake van een tech-hype. Nu is de spoeling nog dunner, want met de FAANG-aandelen kunnen wij bijna de hele hype verklaren. Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (Alphabet) hebben waanzinnige waarderingen. In het kielzog profiteerden ook de farmaceuten, maar vrijwel alle andere sectoren bleven op grote afstand of zijn zelfs de laatste jaren gigantisch afgestraft. Vastgoed, financials en energie kregen rake klappen.

Nu stijgen aandelen altijd wel in prijs door de jaren heen, zelfs inflatie-gecorrigeerd. Maar de snelheid waarop nu e.e.a. plaatsvindt is toch beangstigend. De bovenstaande grafiek toont één van de 4 waarderingsmaatstaven uit de eerste grafiek. In één oogopslag is zichtbaar dat de afstand ten opzichte van de regressielijn groot is. De afstand is bij deze maatstaf zelfs groter dan ten tijde van de ICT-bubbel. De geschiedenis leert dat iedere bubbel eens knapt Dat betekent niet dat zaken waardeloos worden, maar in ieder geval dichterbij hun reële waarde. Vaak vindt er zelfs overdrijving plaats naar de onderkant. Dat is de periode waarin je als belegger moet toeslaan. Uitgerekend nu lijken beleggers erop te vertrouwen dat er helemaal geen correctie meer komt. Bij iedere correctie kopen beleggers weer gretig aandelen om de koersen vervolgens nog verder op te drijven.

De 3de implosie van de industriële productie deze eeuw vindt plaats. Het percentage waarin de productie tijdens de corona pandemie daalde was nog feller dan tijdens de kredietcrisis. De Dow Jones aandelen index had toen een aantal jaren nodig om te herstellen naar het topniveau van voor de kredietcrisis. Nu is dit echter binnen een paar maanden gerealiseerd. Blijkbaar verwachten beleggers dat de industriële productie weer spoedig stijgt naar het niveau van voor de uitbraak van de pandemie. De bovenstaande grafiek toont duidelijk dat het herstel dan nog een behoorlijke weg moet afleggen.

Wij zijn bang dat de huidige implosie van de industriële productie ook zeer veel te maken heeft met de handelsoorlog tussen de VS en China. Het coronavirus leidt ons af van de kern. Het probleem dat deze 2 wereldmachten, militair en economisch gezien, met elkaar op ramkoers liggen. In het kielzog van de toenemende spanningen tussen beide wereldmachten, worden ook de handelspartners van deze landen flink geraakt. Landen worden voor het blok gezet om te kiezen. Kies je om handel te drijven met de VS of met de Chinezen? Een parallele wereld tekent zich af. En als wij niet oppassen dan glijdt de wereld af naar een nieuwe oorlogsfase, voor het laatst gezien rond de Tweede Wereldoorlog. In aanloop naar en tijdens deze oorlog zwiepte het industriële productiecijfer ook flink op en neer. President Trump deelt flinke vergoedingen uit aan bedrijven die hun productie terughalen uit China. En straft bedrijven die dit niet doen. Het is uiteraard een utopie om te denken dat de Amerikanen plotseling nu wel de benodigde productiecapaciteit hebben en van de één op andere dag de importen dus kunnen stoppen. De Chinezen en de aan hen gelieerde landen leveren wellicht straks geen componenten of grondstoffen meer die noodzakelijk zijn. De industriële productie wordt dan hard geraakt.

Grote schommelingen in de industriële productie waren ook terug te zien in de periode van de Vietnamoorlog en de 2 oliecrisissen. Toen bewoog de Dow Jones-index in perfecte harmonie met de industriële productie mee. Ook in deze geopolitieke roerige periode is duidelijk wat de consequenties kunnen zijn voor economieën. Wij blijven dan ook benadrukken dat geopolitiek een zeer belangrijke factor is in het wel en wee van een economie. De periode voor 1980 was het tijdperk voor de technologische revolutie. Daar zitten wij nu (weer) midden in. De Amerikaanse regering wil de industrie weer terughalen naar de VS of in ieder geval naar haar bevriende partners. Met alleen technologie en farmacie is de wereld zeer beperkt. Gelukkig is een economie veel breder. Op dit moment wordt er ingeschat dat met technologie oneindige winsten kunnen worden gerealiseerd en dat de ‘oude’ economie nauwelijks nog rendabel is. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. De geopolitieke strijd verhevigt. De Amerikanen boycotten “schadelijke” technologie van de vijand. De Chinezen zullen hoogstwaarschijnlijk de producten van de Amerikanen boycotten. De technologische revolutie zorgt voor spanningen op het wereldtoneel. Terwijl de energietransitie tegelijkertijd voor grote spanningen zorgt tussen de landen die afhankelijk zijn van de olie- en gasbaten en de landen die willen overstappen op alternatieve energiebronnen. De geopolitieke factor is en wordt van grote invloed op economische cijfers en daarmee op den duur ook van de stand van de aandelenbeurzen. Aandelenindices worden nu door andere factoren gestut en losgekoppeld van de economische werkelijkheid. Daarover de komende dagen meer.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.