Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waar komt de volgende AEX top?

Waar komt de volgende AEX top?
27 aug 2018 om 09:17

Tot hoever reikt de huidige herstelbeweging vanaf de recente 549,70-bodem? Ik acht de kans reeel dat deze herstelbeweging in zijn eindfase zit waarna een lagere top in het kortetermijnbeeld kan worden gevormd.

Ruim 2 weken geleden vond een duidelijke verzwakking plaats in het middellangetermijnbeeld. De AEX brak neerwaarts door de sinds maart stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn liep langs de bodems van 516 (maart) en 544 (juni). Deze bodems werden gevormd tijdens de twee correcties die eerder dit jaar plaatsvonden. In juni bleef deze correctie beperkt, maar de meervoudige bodem in maart volgde op de vrije val beweging van precies 10% van eind januari. De doorbraak onder deze belangrijke stijgende bodemlijn betekende naar mijn mening ook de bevestiging van de eerdere top eind juli bij 576,90. Deze top lag hoger dan de eerdere twee jaartoppen. Toch bleek het hier te gaan om een overshoot, een valse opwaartse uitbraak. Deze doorbraak bleef namelijk beperkt qua punten en qua tijd. Hierdoor is op de maandgrafiek nu een duidelijke drievoudige weerstandszone ontstaan rond de 574. Daarbij werd de eerste top in de maandgrafiek gevormd met een bearish engulfing en de tweede top in mei met een shooting star. Ook de huidige maand zou nog steeds kunnen worden afgerond met opnieuw een toppatroon. Na de verzwakking onder de genoemde stijgende middellangetermijnbodemlijn sinds maart dit jaar vond de AEX steun bij het afvlakkende 200-daags gemiddelde. Hij brak hier eenmaal kortstondig onder, maar een herstelbeweging vanaf deze steun is normaal. Een dalende trend gaat namelijk veelal gepaard met de vorming van lagere toppen.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 24 augustus 2018

Blijf alert op de vorming van nieuwe toppatronen
In het middellangetermijnbeeld is er nog steeds sprake van een groot topvormingsproces, net zoals in 2015. De huidige periode duurt inmiddels echter langer dan het proces in 2015. Toch acht ik de kans op een verder neerwaarts verloop in de komende maanden tot in volgend jaar realistisch. Een hertest van de drievoudige bodemzone bij 516 – 517 blijft naar mijn mening reëel richting het einde van dit handelsjaar. Alleen een duidelijke en structurele opwaartse beweging boven de jaartoppenzone (met bevestiging vanuit andere indices) zou een verder uitstel en verbetering opleveren. Om de langetermijntrend sinds 2009 te breken, is echter een beweging tot ruim onder de 500-puntengrens noodzakelijk. Ook een dergelijke beweging acht ik nog steeds mogelijk. Het is volgens mij een belangrijke vraag of deze bullmarkt sinds 2009 in zijn eindfase is aanbeland. Zover is het momenteel nog lang niet. Als we kijken naar het kortetermijnbeeld, dan werd eind vorige week een dubbele ‘tweezers’ top gevormd bij 561,50. Vanochtend breekt de AEX waarschijnlijk met een opwaartse gap hierboven. De huidige opleving vanaf de 549,70 bevindt zich naar mijn mening in de eindfase. Voor vandaag is het belangrijk waar de AEX weet te sluiten. Een sluiting van de gap en slot onder zowel de voormalige stijgende bodemlijn evenals het 50-daags gemiddelde (bij 560,20 en 561,20) zou een eerste duidelijke aanwijzing kunnen zijn. Aan de andere kant zou een duidelijke slot hierboven de weg openen voor een verder herstel. In dat scenario blijft het neerwaartse middellangetermijnbeeld intact, maar wordt de snelheid voor een neerwaartse vervolgbeweging wel getemperd. Daarboven liggen verder nog de oude bekende 564-weerstand en de eerder gevormde neerwaartse gap tussen de 568,70 en 571,30. We moeten in de komende dagen alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen in de daggrafiek. Eerste (klein) steunpunt is bij 555,40 te vinden, maar de belangrijkste ligt bij het 200-daaags gemiddelde van nu 551. Dit is de laatste belangrijke steun tot aan de juni-bodemzone bij 544. Een doorbraak onder dit laatste niveau zou een krachtige neerwaartse versnelling richting de 516 – 517 kunnen starten.

STOXX Europe 600: neerwaartse druk neemt steeds verder toe in het langere technische beeld
Vorige week besprak ik al de Duitse DAX. Daar zagen we sinds begin dit jaar een patroon van lagere toppen. Sinds medio vorig jaar zien we in deze index ook een groot hoofd-schoudertoppatroon. Verder ligt de sinds 2009 stijgende bodemlijn relatief dichtbij, namelijk rond de 11.900, gelijk aan de neklijn van het toppatroon. Een cruciale steun in het langetermijnbeeld. Hoe staat de brede Europese markt ervoor? Daarvoor bekijk ik de STOXX Europe 600 Index. Ook in deze index zien we net als in de DAX een patroon van lagere toppen sinds de jaartop van begin dit jaar. En ook is hier een duidelijk toppatroon te zien sinds maart vorig jaar, met een belangrijke neklijn in de zone 365 – 370. Als we kijken naar de situatie sinds de jaarbodem van maart dit jaar dan werd deze stijgende bodemlijn recent neerwaarts gebroken wat voor de komende tijd een verdere verzwakking aangeeft. De eerste weerstandszone is bij 385 – 386 te vinden. Hier liggen de toppen van eind vorige week en de neerwaartse gedraaide gemiddelde lijnen (50-daags en 200-daags). Een slotbeweging daarboven zorgt voor beperkt verder opwaarts potentieel naar de 388 tot mogelijk de meest recente lagere top bij 392,70. Deze opleving zorgt verder voor een terugtest naar de voormalige (sinds maart dit jaar) stijgende bodemlijn wat in de komende dagen voor de vorming van de volgende lagere top kan zorgen. Het eerste steunpunt ligt bij de recent gevormde bodem bij 379. Daaronder kan een neerwaartse versnelling starten richting de bodems van 374,50 en de zeer belangrijke steunzone bij 365 – 370.

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 24 augustus 2018

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.