--- ---

Een gunstig scenario?

Ik vertel weinig nieuws als ik meld dat het lekker gaat op de beurs. Dat is wel een vreemde gewaarwording. In de december dachten we nog dat het einde der tijden voorbij was. Nu is dat beeld bepaald anders. De beleggers zien de zaken kennelijk anders en dat lijkt me terecht.

Is het beeld echt anders? In een aantal opzichten wel. Het geopolitieke drama zit zoals het er nu naar uitziet, in een eindfase. De Chinezen en Amerikanen zullen de strijdbijl begraven en dat is een goed nieuws. Los daarvan lijkt de Chinese economie het ook weer wat beter te doen. Nu heb ik de neiging Chinese cijfers niet helemaal te vertrouwen, maar voor zover ik dat uit de berichten opmaak, gaat het echt beter. De goede gang van zaken in China is ook weer gord voor met name de Duitse economie. De afgelopen weken wordt langzaamaan duidelijk dat het pessimisme over de economie  van onze Oosterburen te ver is doorgeschoten. Ja, er zijn problemen in de auto-industrie, maar de uitgaven voor consumptie stijgen behoorlijk. De Duitse overheid heeft een fors overschot op de begroting, dus als dat nodig is  kan men stimuleren.

De Amerikaanse economie houdt zich heel behoorlijk staande. De Fed heeft zijn plannen om de rente te verhogen teruggedraaid, waardoor er meer liquiditeit in de markt komt. Dat is ook prettig voor de opkomende markten. De belegging in de opkomende markten is ondertussen met 15% gestegen.

De recente cijfers over de VS laten zien dat het vertrouwen toeneemt. De productie stijgt en er is banengroei. Iedereen praat over een recessie, maar we zien hem nog niet. Somberen kan altijd nog.

Jaap Koelewijn

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

Geef een reactie