Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - dinsdag, 9 april 2019 16:32

Waar is de recessie?

Een gunstig scenario?

Ik vertel weinig nieuws als ik meld dat het lekker gaat op de beurs. Dat is wel een vreemde gewaarwording. In de december dachten we nog dat het einde der tijden voorbij was. Nu is dat beeld bepaald anders. De beleggers zien de zaken kennelijk anders en dat lijkt me terecht.

Is het beeld echt anders? In een aantal opzichten wel. Het geopolitieke drama zit zoals het er nu naar uitziet, in een eindfase. De Chinezen en Amerikanen zullen de strijdbijl begraven en dat is een goed nieuws. Los daarvan lijkt de Chinese economie het ook weer wat beter te doen. Nu heb ik de neiging Chinese cijfers niet helemaal te vertrouwen, maar voor zover ik dat uit de berichten opmaak, gaat het echt beter. De goede gang van zaken in China is ook weer gord voor met name de Duitse economie. De afgelopen weken wordt langzaamaan duidelijk dat het pessimisme over de economie  van onze Oosterburen te ver is doorgeschoten. Ja, er zijn problemen in de auto-industrie, maar de uitgaven voor consumptie stijgen behoorlijk. De Duitse overheid heeft een fors overschot op de begroting, dus als dat nodig is  kan men stimuleren.

De Amerikaanse economie houdt zich heel behoorlijk staande. De Fed heeft zijn plannen om de rente te verhogen teruggedraaid, waardoor er meer liquiditeit in de markt komt. Dat is ook prettig voor de opkomende markten. De belegging in de opkomende markten is ondertussen met 15% gestegen.

De recente cijfers over de VS laten zien dat het vertrouwen toeneemt. De productie stijgt en er is banengroei. Iedereen praat over een recessie, maar we zien hem nog niet. Somberen kan altijd nog.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector

14 jan 14:56 Redactie

Kijk terug! Chatten met Nico

Het laatste beursnieuws