Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -dinsdag, 9 april 2019

Waar is de recessie?

Een gunstig scenario?

Ik vertel weinig nieuws als ik meld dat het lekker gaat op de beurs. Dat is wel een vreemde gewaarwording. In de december dachten we nog dat het einde der tijden voorbij was. Nu is dat beeld bepaald anders. De beleggers zien de zaken kennelijk anders en dat lijkt me terecht.

Is het beeld echt anders? In een aantal opzichten wel. Het geopolitieke drama zit zoals het er nu naar uitziet, in een eindfase. De Chinezen en Amerikanen zullen de strijdbijl begraven en dat is een goed nieuws. Los daarvan lijkt de Chinese economie het ook weer wat beter te doen. Nu heb ik de neiging Chinese cijfers niet helemaal te vertrouwen, maar voor zover ik dat uit de berichten opmaak, gaat het echt beter. De goede gang van zaken in China is ook weer gord voor met name de Duitse economie. De afgelopen weken wordt langzaamaan duidelijk dat het pessimisme over de economie  van onze Oosterburen te ver is doorgeschoten. Ja, er zijn problemen in de auto-industrie, maar de uitgaven voor consumptie stijgen behoorlijk. De Duitse overheid heeft een fors overschot op de begroting, dus als dat nodig is  kan men stimuleren.

De Amerikaanse economie houdt zich heel behoorlijk staande. De Fed heeft zijn plannen om de rente te verhogen teruggedraaid, waardoor er meer liquiditeit in de markt komt. Dat is ook prettig voor de opkomende markten. De belegging in de opkomende markten is ondertussen met 15% gestegen.

De recente cijfers over de VS laten zien dat het vertrouwen toeneemt. De productie stijgt en er is banengroei. Iedereen praat over een recessie, maar we zien hem nog niet. Somberen kan altijd nog.

De Aandeelhouder TV

september 20, 2019

Wederopstanding Britse pond

september 20, 2019

AEX week 38 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 20, 2019

Risico’s in jacht op rendement

september 20, 2019

Pharming rekent op betere tweede jaarhelft

Columns

Nieuw
21 sep 09:12 Redactie

Nu in de bonus: certificaten en 5 concrete tips

20 sep 22:11 Nico Bakker

Technische analyse DSM: spannend steunscenario

20 sep 14:04 Matthijs Kok

Heeft WeWork haar eigen ramen ingegooid?

20 sep 13:23 Rob Stuiver

Doe als de Noren: koop meer aandelen!

17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen (Blue Sky)

Het laatste beursnieuws