Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

4 redenen waarom vrouwen zouden moeten beleggen

4 redenen waarom vrouwen zouden moeten beleggen
14 jan 2022 om 16:18

Tijdens de coronapandemie in 2021 zijn twee keer meer vrouwen in de aandelenmarkt gestapt dan in 2020. Dit wijst erop dat er een beweging op gang komt in de richting van financiële gelijkheid, zo stelt Saxo Bank.

Met een verdubbeling van het aantal vrouwelijke klanten in slechts één jaar tijd is de vooruitgang duidelijk: het gaat de goede kant op om de financiële genderkloof te dichten. We zijn er echter nog lang niet.  

Wat weerhoudt vrouwen ervan om te beleggen?  

Volgens verschillende studies zijn de meeste vrouwen zich niet bewust van hun bestaande (of potentiële) investeringsvermogen. Helaas wordt dit vaak veroorzaakt door onzekerheid, oude normen en de slechte reputatie van de financiële sector.  

Vrouwen sparen gemiddeld 9% van hun totale jaarsalaris, terwijl mannen gemiddeld 8,6% sparen. Maar de loonkloof tussen mannen en vrouwen betekent dat vrouwen in werkelijkheid minder sparen dan mannen, ook al wijzen de percentages op het tegendeel.  

Gemeten naar vermogen en investeringen hebben vrouwen in 189 van de 189 landen ter wereld een financiële achterstand op mannen. Ja, het is waar: in geen enkel land is er financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen.  

Laten we de huidige investeringscultuur aan de kaak stellen en de financiële kloof tussen mannen en vrouwen dichten met een win-win oplossing. We moeten vrouwen laten beginnen met beleggen – omdat ze daar goed in zijn!  

Hier zijn vier redenen waarom vrouwen in zichzelf en hun eigen toekomst moeten gaan investeren: 

Reden nr. 1: Vrouwen maken meer winst 

Studies tonen aan dat vrouwen gemiddeld een 0,4% hogere beleggingswinst boeken dan mannen. Dat lijkt misschien niet veel, maar over een langere periode is het duidelijk dat vrouwen beter presteren dan mannen. En waarom is dat? Lees reden nummer twee en drie. 

Reden nummer 2: Vrouwen kennen hun risico  

Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen. Dat wordt onder andere veroorzaakt door hun vermogen om risico’s in te schatten. Hetzelfde geldt voor beleggen. Vrouwen zijn zich meer bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Bovendien doen ze grondiger onderzoek naar hun potentiële beleggingen voordat ze op de ‘koop’-knop drukken. Door deze factoren hebben vrouwen meer kans om stabiele en langdurige winsten te behalen in vergelijking met mannen.

Reden nr. 3: De kracht van geduld 

Regel nummer één in de beleggingswereld is dat ‘tijd op de markt beter is dan timing van de markt’. De meeste vrouwen maken gebruik van de “buy and hold”-methode, die essentieel is als je een lange termijn rendement wilt behalen. Historisch gezien is de wereldwijde aandelenmarkt 7-10% per jaar gestegen. Dit impliceert dat geduld de sleutel is in de beleggingswereld, wat van vrouwen goede beleggers maakt.

Reden nr. 4: Vrouwen leven langer

Vrouwen leven gemiddeld vier jaar langer dan mannen, wat betekent dat ze meer tijd hebben om geld te verdienen. Desondanks loopt een gepensioneerde vrouw 80% meer risico om in armoede te leven dan een gepensioneerde man. 

Dat wordt vooral veroorzaakt door de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In Europa verdienen mannen gemiddeld 14,1% meer dan vrouwen. Wereldwijd is dat gemiddeld 32%. Over het geheel genomen hebben vrouwen minder geld dan mannen, maar leven ze wel langer. Daarom is het belangrijk dat vrouwen gaan beleggen, voor hun eigen bestwil en in het belang van hun toekomst. Zoals vermeld in reden nummer drie is tijd een belangrijke factor om je vermogen te laten groeien – dus waarom wachten? 

Vrouwelijke beleggers moeten doorgaan, want ze zijn op de goede weg. Naar schatting zal het 257 jaar duren voordat de financiële kloof tussen mannen en vrouwen is gedicht. Dat is 257 jaar te veel. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.