Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Verstandig beleggen voor je pensioensopbouw

Verstandig beleggen voor je pensioensopbouw
14 okt 2021 om 09:44

Als je je pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je een AOW-uitkering. Die bedraagt nu (bruto) rond de €1300. Niet echt een vetpot voor veel mensen. Maar je AOW kun je op diverse manieren aanvullen, zodat je later toch wat meer te besteden hebt. Eén daarvan is zelf beleggen. Je gaat een beleggingsportefeuille opbouwen, met het oog op je pensioengerechtigde leeftijd. Je pensionering nog ver weg? Als je geen pensioenregeling hebt, is het altijd verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het aanmaken van een goedgevuld spaarpotje. Je trekt er later profijt van.

Momenteel bedraagt de AOW-uitkering voor de meest voorkomende situatie netto €1225. Als je samenwoont of getrouwd bent, krijg je netto €838 per persoon. Alleenstaanden krijgen meer AOW omdat zij hun kosten van levensonderhoud niet kunnen delen met een huisgenoot. Maar een AOW-uitkering is dus heel bescheiden. Het vormt meer een basisbedrag. 

Het opbouwen van je eigen pensioen is met name aan te raden, als je zzp’er bent. Dan heb je geen pensioenregeling bij een werkgever. Volgens het CBS zijn er in Nederland ongeveer 1,1 miljoen zzp’ers. Als die na hun pensioen nog wat meer geld willen hebben dan alleen hun AOW-uitkering, is beleggen noodzakelijk. Ook is het aan te raden om zelf pensioen op te bouwen, als je een aantal jaren niet of weinig gewerkt hebt. Hierdoor is er een zogeheten pensioengat ontstaan.

Financieel plan

Bedenk eerst een goed financieel plan, als je voor je pensioenopbouw gaat beleggen. Welke doelen heb je en hoe wil je die realiseren? Wat heb je nodig om zonder risico heel oud te worden? 

Steek elke maand een vast bedrag in je beleggingsportefeuille. Een bedrag dat je echt kunt missen. Als je wat jonger bent, kun je ook wat meer risico’s nemen dan als je dichter bij je pensioen zit.

Stel, je bent 37 en je legt per maand 200 in. Je richt je hierbij op aandelen van de MSCI Wereldindex. Deze index heeft een gemiddeld historisch rendement van 7,7%. Na 30 jaar heb je dan een vermogen van €266.000 opgebouwd. Een aardig appeltje voor de dorst na je pensionering.

Goede spreiding

Het is ook aan te raden om verder te kijken dan alleen aandelen. Denk aan obligaties of beleggingsfondsen voor je beleggingsportefeuille. Mocht je over wat meer geld beschikken, dan kun je ook overwegen om in vastgoed te beleggen. Met een goede spreiding dek je risico’s af. 

Daarnaast moet je niet te veel gaan handelen. Probeer je beleggingsportefeuille zoveel mogelijk met rust te laten, want elke transactie brengt kosten met zich mee en goed timen is heel lastig. 

Als je vermogen (beleggen & sparen) meer dan €50.000 is per persoon, moet je in box 3 daarover belasting betalen. Dit is de zogeheten vermogensrendementsheffing. Verder zijn er weinig fiscale regels. 

Vermogensbeheerder

Als je jezelf toch niet geschikt vindt voor zelf beleggen, dan is het raadzaam om aan te kloppen bij een vermogensbeheerder. 

Een professional, die met veel kennis van zaken en op een rationele manier je beleggingsportefeuille voor je pensioenopbouw gaat beheren. Niet voor jou weggelegd, denk je? Er zijn online vermogensbeheerders waar je al vanaf 500 euro terecht kunt. 

Peter Westhof, Vermogensbeheer.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.