Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - woensdag, 28 november 2018 13:40

Vermogensbeheer, wat is het en wat kun je het beste doen?

Beleggen: u moet wel
De afgelopen jaren is de spaarrente gedaald tot nul. Hebt u vermogen? Dan zult u op zoek zijn naar alternatieven. Die zijn er gelukkig, maar voor we daar naar kijken, willen we u op nog een paar belangrijke zaken wijzen, omdat ze impact hebben op uw vermogen. Allereerst wordt u vermogen aangetast door ‘inflatie’. Ofwel prijsontwaarding, die u koopkracht aantast. Momenteel is de inflatie zo’n 2 procent. Dit betekent platgezegd, dat u vermogen jaarlijks 2 procent minder waard wordt, omdat u er minder voor kunt kopen. Het andere aspect betreft de vermogensrendementheffing. Afhankelijk van de omvang van u vermogen, betaalt u vanaf 1 januari 2019 tot 1,6% aan belasting over uw bezit. Inflatie en belastingen tasten uw bezit dus jaarlijks aan. Bij elkaar betekent dit dat uw vermogen jaarlijks 3,5 procent achteruit gaat. Zou de spaarrente vier of vijf procent bedragen, dan was dat geen probleem. Maar nu de rente nul noteert, zult u moeten kijken naar alternatieven. Het meest voor de hand ligt om te gaan beleggen. Aandelen, obligaties, het klinkt misschien ingewikkeld, maar u hoeft het niet zelf te doen.

Zelf beleggen of Vermogensbeheer?
Het voordeel van zelf het heft in handen nemen is dat u alle controle heeft. En waarschijnlijk zullen de kosten iets lager zijn. Uiteraard kan het via uw bank, maar er zijn online ook partijen als Binck, DeGiro en Alex die gespecialiseerde platformen aanbieden. Maar vergis u niet. Beleggen is niet eenvoudig en tijdrovend. Want waar begint u? Hoe krijgt u de juiste informatie en hoe gaat u om met risico’s? En bent u in staat om in te grijpen als het er om gaat?
Voor de meeste mensen is het verstandiger om de hulp van een specialist in te schakelen. Hij neemt voor u de beslissingen en waakt over uw vermogen. Een partij die u kent en vertrouwt en weet wat het beste bij u past. Qua rendement, maar vooral ook qua risico. Uiteraard is deze partij voor u aan het werk en daar staat een vergoeding tegen over. U hoeft zich echter niet druk te maken over de selectie van aandelen, sectoren, obligaties en vastgoed. Dat geeft u rust en uiteindelijk rendement. Afhankelijk van het gekozen risicoprofiel bedragen lange termijn rendement gemiddeld grofweg 3 tot 8 procent. Uiteraard verschilt dat per beheerder, dus het selecteren van de juiste partij is essentieel.

Welke vermogensbeheerder?
De meest voor de hand liggende stap is om bij uw bank te rade te gaan. Toch is het vaak zo dat zij geen maatwerkoplossing bieden. Waarschijnlijk wilt u dat een volledig gespecialiseerde partij waakt over het vermogen, waar u zo hard voor gewerkt hebt. Het bedrag waar u mee wilt beleggen zal een eerste schifting betekenen. Er zijn online partijen waar u met relatief kleine bedragen terecht kunt. Bijvoorbeeld €25.000. Robeco One of Binck zijn gevestigde namen die kunnen passen, maar bijvoorbeeld ook iBeleggen. Er zijn private banks waar u vanaf €1 miljoen terecht kunt, maar gelukkig is er ook een middencategorie die een ondergrens van bijvoorbeeld €100.000 hanteren en waar u wel persoonlijke aandacht krijgt. U zou in dat geval eens kunnen kijken op de website van Besmartib.nl alvorens u een afspraak maakt.

Kosten en toezicht
Bij de selectie van de juiste vermogensbeheerder is ‘gevoel’ erg belangrijk. Vertrouwt u de partij bij wie u aan tafel zit. Uw gevoel geeft echter geen enkele garantie. Stel kritische vragen en ga na of de vermogensbeheerder onder toezicht van DNB en AFM valt. Daarnaast zijn de kosten enorm belangrijk. Uiteraard gaat u een vergoeding betalen voor het beheer, maar een verschil tussen 1 en 2 procent kosten lijkt misschien weinig, het gaat uiteindelijk een enorme hap rendement schelen. De kosten zijn doorlopend en 20 jaar lang 1 procent minder betalen, betekent voor u een fors beter resultaat. Wees dus kritisch. Nu kost het selecteren van de juiste beheerder tijd, maar het neemt u daarna veel werk uit handen. En of u het nu leuk vindt of niet, u zult wel moeten, want de spaarrente is voorlopig nul procent. Veel succes bij uw selectie!

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding

22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u