Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX -verhoging jaartop

AEX -verhoging jaartop
30 okt 2017 om 08:30

De AEX wist net als een aantal andere indices afgelopen vrijdag zijn jaartop verder te verhogen. Is dit de start van een volgende opwaartse beweging in de komende weken? Het vervolg in de komende dagen is daarbij van belang.

Shooting star bij verhoging jaartop. Nu doorzetten of toch een overshoot?

De krachtige opwaartse bewegingen van afgelopen vrijdag werden ingegeven vanuit de zeer krachtige opwaartse beweging die in de Nasdaq 100 plaatsvond bij vooral enkele zwaarwegende aandelen. De Nasdaq 100 brak dan ook met een opwaartse gap en een zeer forse opwaartse candlestick door zijn jaartop heen. Ook de AEX verhoogde vrijdag zijn jaartop naar een niveau van 551,30 maar sloot uiteindelijk precies op zijn vorige jaartop van 449,45. Daarbij zagen we in meerdere indices nieuwe toppatronen in de daggrafiek ontstaan. Ook de eerder gevormde opwaartse gap werd daarbij gesloten. In de AEX werd uiteindelijk een doji-star gevormd en in de DAX een shooting star. Het vervolg in de komende dagen is dan ook van belang of er sprake is van een vervolgdoorbraak en start van een volgende opwaartse beweging in het kortetermijnbeeld. Of dat er sprake is van een laatste opwaartse poging voordat een neerwaartse draai start. Er blijven namelijk nog steeds een aantal risico’s in de markt aanwezig, waarbij ook de afstand tot opnieuw het 200-daags gemiddelde weer behoorlijk is opgelopen de afgelopen tijd. Zolang er echter geen verdere neerwaartse verslechteringen optreden in het kortetermijnbeeld onder de meest recente bodems, blijft de kans op een verder opwaartse verloop nog steeds realistisch. Wel is de opwaartse ruimte naar mijn mening in dat scenario beperkt tot ongeveer de 564, een zware en belangrijke weerstand.

Terugtest van voormalige stijgende bodemlijn
Ruim een week geleden zagen we de neerwaartse doorbraak in veel indices onder de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn. Deze startte in de AEX bij het dieptepunt van de 2e correctie van dit jaar die in augustus plaatsvond. Dit startpunt was te vinden bij de 505,90. Inmiddels is de AEX in een krachtige opwaartse beweging ruim 45 punten opgelopen. De doorbraak onder de sinds eind augustus stijgende bodemlijn zorgde voor de 1e duidelijke verzwakking in de grafiek zelf. Deze bodemlijn kende een totaal van 4 raakpunten bij de 512,80, de 527 en de meest recente bodemzone bij 539 – 539,75. Ik gaf in de afgelopen twee weken aan dat de AEX onder deze bodemzone moest breken als bevestiging van een neerwaartse draai in de markt. Ondanks de doorbraak onder de sterke en stijgende kortetermijnbodemlijn bleef deze bevestigingsdoorbraak onder de bodemzone van 539 – 539,75 uit. Wel is de vrijdag gevormde candlestick nog te zien als laatste terugtest van deze voormalige opgaande bodemlijn. Deze was vrijdag te vinden bij 552,30 en ligt vandaag net boven de 553. Zodra de AEX in de komende dagen structureel boven de voormalige recente jaartop van 549,45 weet te breken en te blijven, en we deze bewegingen ook in de andere indices zien, dan lijkt de recente neerwaartse doorbraak slechts een vals signaal te zijn geweest en ontstaat meer opwaartse ruimte.

Risicosignalen blijven aanwezig
Een belangrijk risico in de markt blijft de ‘koopdruk’ die vaak gemeten wordt met de RSI. Daar zien we namelijk in meerdere tijdstermijnen nog steeds negatieve divergentie. Dit betekent dat de index zelf nog hogere toppen maakt terwijl deze technische indicator gelijke danwel lagere toppen maakt. Vaak is dit een belangrijke indicator dat er een top in de maak kan zijn. Dit zegt echter niets over het precieze omkeerniveau of omkeermoment. Als we kijken naar de weekgrafiek dan zien we een duidelijk lagere top in de RSI ten opzichte van de top in mei dit jaar. Op de daggrafiek is ook duidelijke negatieve divergentie te zien. Daar werd in de afgelopen weken een dubbele top gevormd rond de toppen van de afgelopen jaren (overbought-conditie) waarna de opwaartse bodemlijn werd gebroken en een lagere bodem werd gevormd. Momenteel blijft de herstelbeweging van de RSI aanzienlijk achter en noteert hij nog ruim onder zijn vorige dubbele top. Ook de MACD gaf recent op een lagere top in het middellangetermijnbeeld een neerwaartse crossing. Deze crossing is tot op heden nog steeds niet ongedaan gemaakt. Dit geeft nog steeds aan dat er risico-signalen in de markt zijn. Ook de herstelbeweging na de eerdere verslechteringen in de voorlopende index DJ Transport blijft achter. Deze index weet zijn vorige toppen niet te doorbreken en lijkt bezig te zijn met een topformatie.

Op weg naar 564? Of…..
Er zijn dus genoeg risico’s te vinden in de markt waarbij de huidige herstelbeweging naar hogere toppen nog steeds een terugtest kan zijn van de voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn, een tijdelijke overshoot in de markt. Wel zou in dit scenario de neerwaartse druk in de komende week verder moeten toenemen waarna het toppatroon van afgelopen vrijdag kan worden bevestigd. Dit zou betekenen dat de AEX de druk op de belangrijke bodemzone van 539 tot 540,40 moet opvoeren. Daaronder lijkt de top in de markt te zijn gezet. Toch moeten we voor een krachtige correctie (na de zeer krachtige en euforische periode van bijna een jaar) onder de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn breken. Deze loopt maandelijks ruim 7 punten op en is momenteel te vinden rond de 527. Daaronder kan een forsere correctieve beweging worden ingezet. De vraag voor de komende dagen is of er eind vorige week sprake was van een overshoot, een laatste opleving in de zeer krachtige opgaande markt. Een duidelijke slotkoers van meerdere dagen boven de voormalige jaartop van 549,45 zorgt voor meer opwaartse ruimte voor de komende tijd. In dat scenario is een test van de 2007-top bij 564 mogelijk. Dit is een belangrijk langetermijndoel in de sinds 2009 aanwezige bullmarkt. Tussenliggend zijn er nog horizontale weerstanden te vinden bij 551,70 en de 559,40 en de voormalige stijgende kortetermijnbodemlijn bij 553.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 548,20 / 540,40 / 539,25 / 537,80 551,70 / 553 / 559,40 / 564

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.