Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - woensdag, 7 augustus 2019 10:34

Valutamanipulatie

De VS schreeuwt moord en brand dat China vals spel speelt. Zij manipuleren de waarde van hun Chinese yuan. Nu de waarde van USD/CNY boven de 7 is uitgestegen, vrezen de Amerikanen een nieuwe fase van yuan devaluaties. Chinese producten worden dan relatief gezien nog goedkoper en daarmee stelen zij banen van de rest van de wereld.

De Amerikanen reageren op de waardevermindering van de yuan door importheffingen in te voeren om zo de eigen werkgelegenheid te beschermen. Gekker moet de redenering van de Amerikanen niet worden. Want waarschijnlijk een even zo grote manipulator is de VS zelf. Met hun structurele begrotings- en handelstekorten, hun "America First" beleid, de importheffingen, overige handelsrestricties en dollar macht zetten zij heel de valuta-, kapitaal-, geld- en overige financiële markten naar hun hand.

Trump twittert erop los om te laten zien dat er maar één slechte partij in de wereld is en dat is China. Volgens Trump wordt de hele handelsoorlog veroorzaakt door maar één partij! En dat zijn zeker niet de Amerikanen. Zij proberen ons te redden van de verschrikkelijke valsspelers. Volgens Trump zit er één grote valse speler aan tafel. Hijzelf wast zijn handen in onschuld. Laat ons duidelijk zijn dat het huidige financiële systeem nog nooit zo chaotisch geweest is sinds begin jaren '70 als nu. Wanneer het over geld gaat en geld vrijelijk gecreëerd en gemanipuleerd kan worden zoals dat nu gebeurt, dan ontstaat er uiteindelijk gelazer.

Trump lijkt kort van geheugen te zijn. Weet hij niet meer wat de VS deed om de kredietcrisis te bestrijden? Enorme hoeveelheden QE, andere noodpakketten, hulp aan hun banken, renteverlagingen in rap tempo naar nul etcetera. Hebben de Amerikanen destijds gedacht aan de belangen van de rest van de wereld? De Titanic zonk en er zat één land als eerste in de reddingsboot. De US dollar daalde ten opzichte van veel valuta. De daling van de dollar ten opzichte van de yuan was in die jaren gigantisch en ging nog jaren door. De Amerikaanse centrale bank intervenieerde samen met haar bondgenoten de ECB, Bank of Japan, Bank of England, Bank of Switzerland, Bank of Canada en de Bank of Australia er lustig op los om hun economieën te redden. De economieën van veel opkomende landen waren aan hun lot overgeleverd.

Ook toen de huizencrisis in de VS uitbrak, in 2006, begon de US dollar flink te dalen ten opzichte van onze euro. In de grafiek is dat weergegeven door een stijging van de euro ten opzichte van de dollar. Valutaschommelingen zijn sinds het loslaten van de goudstandaard heel normaal. En hoe meer de centrale banken extreem monetair beleid voeren, des te groter zullen de uitslagen gaan worden. Één van de oplossingen zou kunnen zijn om terug te keren naar de goudstandaard.

Vanaf de kredietcrisis heeft de FED per saldo nauwelijks goud gekocht. De stippellijn hoort bij de Amerikaanse goudvoorraad, de rechteras zijn de cijfers die hierbij horen. De Bank of China daarentegen heeft behoorlijk wat goud ingeslagen. Er lijkt maar één centrale bank in deze vergelijking terug te willen naar een eerlijk spel! En dat zijn niet de Amerikanen.

Veel van onze media focust zich op de woorden van Trump en zijn tweets; "He is the good guy, China are the bad guys". Veel van onze media gaan in zijn verhaal mee waardoor de visie van de burger, meestal leken op dit gebied, wordt ingekleurd. Het wordt tijd om te realiseren dat het huidige financiële systeem enkel vals spel uitlokt. Als je zelf niet vals speelt dan ga je kopje onder.

Iedereen zet de geldpersen aan. Alle centrale banken sturen aan op nul of negatieve rente, alle landen verhogen hun schuldenratio's, alle centrale banken proberen hun valuta te manipuleren. Wanneer de één importheffingen invoert dan sla je terug. Als de één meer wapens koopt, dan blijf je niet achter. Er is een (negatieve) wedloop gaande die steeds verder uit de hand loopt en het einde lijkt nog niet in het zicht.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen