Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Maarten Mosselman - woensdag, 3 maart 2021 12:14

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

De laatste weken is short selling weer een populair gespreksonderwerp. Erg interessant, maar daar wil ik het dit keer niet over hebben. Een kleine twee eeuwen geleden zei de Amerikaanse zakenman Daniel Drew al over short sellers:

He who sells what isn’t his’n, must buy it back or go to pris’n.

Ik wil het hebben over prison, gevangenissen. Niet om er eentje van binnen te bezoeken, maar om in te beleggen. In Amerika hebben ze ruimere opvattingen over de taken van de overheid. Gevangenissen worden soms gerund door private bedrijven. Ongeveer 10% van de Amerikaanse inmates zitten in de bak bij een beursgenoteerd bedrijf.

Twee stuks zijn genoteerd aan de Amerikaanse beurs. the GEO Group uit Boca Raton en CoreCivic uit Nashville. Beide zijn het geen largecaps en hebben een marketcap van iets minder dan $1 miljard.

Misschien wat controversieel, maar Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral. Ik beperk mij tot CoreCivic.

Corona in de bak

Elke sector waar men werkt met veel mensen in kleine omgeving heeft last gehad van de pandemie. Cruisemaatschappijen, hotelketens en ook gevangenissen. Hoewel de klanten er wat minder keuze hebben dan gebruikelijk. De pandemie levert extra kosten op, en zo minder rendement voor het gevangeniswezen.

Dus 2020 was een tegenvallend jaar voor CoreCivic. Maar met Funds from Operations (FFO) van $2 per aandeel heeft het een hoge cash flow. In de praktijk is het een vastgoedbedrijf. Alleen in plaats van winkelcentra, runt het gevangenissen. Overigens is de CEO van CXW ooit onderop begonnen. Als gevangenisbewaker.

Joe Biden wil ermee stoppen

Dat de koers nu zo laag staat heeft een reden. De opgesloten criminelen zijn natuurlijk niet de klanten, ze betalen immers niets voor hun verblijf. De Amerikaanse overheid betaalt de rekening.

Joe Biden heeft laten weten te willen stoppen met private partijen die gevangenissen uitbaten. De koers zakte daarop van $16 naar $6 (zie grafiek).

Slecht nieuws, dat nu verwerkt is in de koers. Ziet het er echt zo somber uit? Niet direct. Politieke wensen botsen ook in de VS wel eens met de praktische uitvoering. Ten eerste lopen de meerjarige contracten voorlopig gewoon door. Dat geld blijft binnenstromen.

Ten tweede is de immigratiedienst een grote afnemer, en daar heeft Biden niets over gezegd. Ten derde kan de overheid niet zonder deze partijen. Het is niet alsof de gevangenissen leeg staan. Overheid heeft twee mogelijkheden. Het vastgoed overkopen óf leasen. Beide gevallen zouden wel eens positief uit kunnen pakken voor CXW.

Daar komt nog bij dat de staatsgevangenissen aan vernieuwing toe zijn. CXW heeft 115 gevangenissen (zie foto) door heel Amerika heen en die zijn niet alleen voordeliger "per bed", maar ook moderner.

Michael Burry

De held van The Big Short, Michael Burry, bleek ook van mening te zijn dat CXW een buitenkansje is. Uit een recent overzicht van zijn fonds blijkt dat hij 1 miljoen aandelen CXW ingeslagen heeft op $6.55. Voor die prijs zijn de aandelen inmiddels  niet meer te krijgen.

Disclaimer: Long CXW

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom

09 apr 09:25 Redactie

In de Boardroom: Matthijs Storm, CEO Wereldhave

09 apr 09:51 Coinmerce

Bitcoin maakt een goede start in 2021

Het laatste beursnieuws