Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst - maandag, 16 september 2019 14:37

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen


Koersontwikkeling olie (West Texas Intermediate) 2019

De drone-aanvallen op twee olie-installaties in Saoedie-Arabie zetten de olieprijs in 1 klap fors hoger. De impact op de productie is met 5 procent gigantisch. Crude Oil Future is met een koerssprong boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn uitgebroken. Al een paar maanden worstelt de olieprijs met deze psychologische weerstand. Als 2 slangen kronkelen de voortschrijdende gemiddelde lijnen door elkaar, waardoor de koop- en verkoopsignalen niet de betrouwbaarheid hebben die er normaliter aan mag worden gegeven. Maar wellicht wordt deze nieuwe uitbraakpoging ook spoedig in de kiem gesmoord. Misschien is het niet enkel een technisch vals signaal, maar hebben wij hier ook te maken met een zgn. FALSE FLAG gebeurtenis. In de wereld van geopolitiek worden soms bewust rookgordijnen opgetrokken waarmee vervolgens een reactie gerechtvaardigd wordt. De Vietnamoorlog begon ook met een incident in de Golf van Tonkin. En de War on Terror begon met 9/11. Steeds meer berichtgevingen gaan over dit mogelijke false flag moment. De Amerikaanse geheime diensten hebben mogelijk betrokkenheid bij deze verschrikkelijke gebeurtenissen. In het spel om olie en macht vinden vele walgelijke gebeurtenissen plaats. Is deze drone aanval het false flag moment, wat de VS samen met Saoedi-Arabië hebben opgezet, om een aanval op Iran te rechtvaardigen? Vooralsnog zijn dit pure speculaties en insinuaties, maar onmogelijk is dit scenario niet.

Extreeme beweging olieprijs

Zoals u in het overzicht hierboven (bron: Bloomberg) ziet is de koersexplosie van afgelopen weekend (schrik niet) de grootste ééndaagse disruptie op de oliemarkt in de geschiedenis. 5,7 miljoen barrels olie worden momenteel aangeboden. Saoedi-Arabië zou binnen enkele dagen een groot deel van de olieproductie kunnen herstellen. Echter, het duurt weken om volledig te herstellen. Voorlopig moet de aanbod disruptie worden opgevangen door de strategische reserves aan te spreken. Trump heeft (via uiteraard Twitter) direct gemeld dat er voldoende olie is en dat de markt zich geen zorgen hoeft te maken:

De olieprijsstijging, afgebeeld met de grafiek van de future van WTI Crude Oil, geeft aan dat de markt er deze ochtend anders over denkt. Er kan wel voldoende olie zijn maar als deze eerste drone aanvallen het begin zijn van een veel grotere geopolitieke escalatie, dan gaat de wereld nog een zware strijd tegemoet. De brandhaarden in het Midden-Oosten nemen weer toe. De spanningen lopen op en het geopolitieke spel is op de wagen. Escalatie dreigt. In onze lezing "Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht" beschrijven wij al een aantal jaren een scenario waar de wereld naar toe tendeert. Zowel op geopolitiek vlak, met olie en gas als belangrijk middelpunt, als op financieel vlak met de invoering van een nieuw financieel systeem. Het verband tussen geopolitiek en geld is groot.

Escalatie nabij?
Beide thema's tenderen naar een climax. De nieuwe drone aanvallen zijn weer een stap in die richting. Trump weet wie de aanvallen heeft gepleegd: IRAN. Maar het zijn de houthi milities in Jemen die deze aanvallen hebben geclaimd. Wat er ook gebeurt in het Midden-Oosten, elke keer geeft het Westen de schuld en/of betrokkenheid aan Iran. Is het toeval dat veiligheidsadviseur Bolton vorige week is ontslagen? Stond hij wellicht niet achter deze false flag actie en wilde Trump deze drone-aanvallen doorzetten? Er zijn veel vragen en op alle vragen zullen wij geen antwoord krijgen. Tenminste niet nu. Feit is dat de wereld weer een stap dichterbij escalatie is. De beste beleggingen die hierbij horen zijn edelmetalen, staatsobligaties en valuta zoals de Zwitserse frank, Amerikaanse dollar en Japanse yen. En naar onze mening ook grondstoffen. Kijk maar naar de reactie op de olieprijs.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19

Het laatste beursnieuws