Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Marco Knulst -maandag, 16 september 2019

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen


Koersontwikkeling olie (West Texas Intermediate) 2019

De drone-aanvallen op twee olie-installaties in Saoedie-Arabie zetten de olieprijs in 1 klap fors hoger. De impact op de productie is met 5 procent gigantisch. Crude Oil Future is met een koerssprong boven haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn uitgebroken. Al een paar maanden worstelt de olieprijs met deze psychologische weerstand. Als 2 slangen kronkelen de voortschrijdende gemiddelde lijnen door elkaar, waardoor de koop- en verkoopsignalen niet de betrouwbaarheid hebben die er normaliter aan mag worden gegeven. Maar wellicht wordt deze nieuwe uitbraakpoging ook spoedig in de kiem gesmoord. Misschien is het niet enkel een technisch vals signaal, maar hebben wij hier ook te maken met een zgn. FALSE FLAG gebeurtenis. In de wereld van geopolitiek worden soms bewust rookgordijnen opgetrokken waarmee vervolgens een reactie gerechtvaardigd wordt. De Vietnamoorlog begon ook met een incident in de Golf van Tonkin. En de War on Terror begon met 9/11. Steeds meer berichtgevingen gaan over dit mogelijke false flag moment. De Amerikaanse geheime diensten hebben mogelijk betrokkenheid bij deze verschrikkelijke gebeurtenissen. In het spel om olie en macht vinden vele walgelijke gebeurtenissen plaats. Is deze drone aanval het false flag moment, wat de VS samen met Saoedi-Arabië hebben opgezet, om een aanval op Iran te rechtvaardigen? Vooralsnog zijn dit pure speculaties en insinuaties, maar onmogelijk is dit scenario niet.

Extreeme beweging olieprijs

Zoals u in het overzicht hierboven (bron: Bloomberg) ziet is de koersexplosie van afgelopen weekend (schrik niet) de grootste ééndaagse disruptie op de oliemarkt in de geschiedenis. 5,7 miljoen barrels olie worden momenteel aangeboden. Saoedi-Arabië zou binnen enkele dagen een groot deel van de olieproductie kunnen herstellen. Echter, het duurt weken om volledig te herstellen. Voorlopig moet de aanbod disruptie worden opgevangen door de strategische reserves aan te spreken. Trump heeft (via uiteraard Twitter) direct gemeld dat er voldoende olie is en dat de markt zich geen zorgen hoeft te maken:

De olieprijsstijging, afgebeeld met de grafiek van de future van WTI Crude Oil, geeft aan dat de markt er deze ochtend anders over denkt. Er kan wel voldoende olie zijn maar als deze eerste drone aanvallen het begin zijn van een veel grotere geopolitieke escalatie, dan gaat de wereld nog een zware strijd tegemoet. De brandhaarden in het Midden-Oosten nemen weer toe. De spanningen lopen op en het geopolitieke spel is op de wagen. Escalatie dreigt. In onze lezing "Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht" beschrijven wij al een aantal jaren een scenario waar de wereld naar toe tendeert. Zowel op geopolitiek vlak, met olie en gas als belangrijk middelpunt, als op financieel vlak met de invoering van een nieuw financieel systeem. Het verband tussen geopolitiek en geld is groot.

Escalatie nabij?
Beide thema's tenderen naar een climax. De nieuwe drone aanvallen zijn weer een stap in die richting. Trump weet wie de aanvallen heeft gepleegd: IRAN. Maar het zijn de houthi milities in Jemen die deze aanvallen hebben geclaimd. Wat er ook gebeurt in het Midden-Oosten, elke keer geeft het Westen de schuld en/of betrokkenheid aan Iran. Is het toeval dat veiligheidsadviseur Bolton vorige week is ontslagen? Stond hij wellicht niet achter deze false flag actie en wilde Trump deze drone-aanvallen doorzetten? Er zijn veel vragen en op alle vragen zullen wij geen antwoord krijgen. Tenminste niet nu. Feit is dat de wereld weer een stap dichterbij escalatie is. De beste beleggingen die hierbij horen zijn edelmetalen, staatsobligaties en valuta zoals de Zwitserse frank, Amerikaanse dollar en Japanse yen. En naar onze mening ook grondstoffen. Kijk maar naar de reactie op de olieprijs.

De Aandeelhouder TV

oktober 23, 2019

AEX 23 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2019

Cijfers Akzo Nobel en Heineken | 23 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

AEX 22 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

Prosus steekt Takeaway de loef af

Columns

Nieuw
23 okt 10:49 Superperformance SAS

Short KPN

22 okt 14:55 Shaun Stevens

Beursgenoteerd vastgoed: Weten wat de prijs van alles is en de waarde van niets

22 okt 10:19 Redactie

Bod Prosus op Just Eat, Takeaway wel op Pole Position

22 okt 10:11 Redactie

De 10 Grootste Robotics Aandelen

18 okt 14:47 Nico Bakker

Koopkans: Arcelor Mittal